15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

Peradari u TK traže povećanje poticaja

Peradari Tuzlanskog kantona, zbog stalnog rasta cijena energenata traže od Vlade kantona povećanje poticaja. Trenutno oni iznose 90 feninga po “kljunu”, ali cijena energenata je izuzetno visoka. Ističu da je cijena uglja sa 170 KM porasla na 300 KM po toni i mnogi kooperanti malih kapaciteta neće moći izdržati zimu. Uzgoj brojlera je sofisticiran posao i zahtijeva uslove izuzetno visokih temperatura, te je ugalj kao energent od vitalnog značaja za ovu proizvodnju.

Povećanjem poticaja 50 feninga bi nam ublažila da prevaziđemo ovu situaciju. Mislim da smo zaslužili kao jedna od najrazvijenijih grana stočarske proizvodnje da dobijemo i taj bonitet od Vlade TK da nam pomogne u rješavanju naših energetskih problema” ističe Mevludin Kahvedžić, predsjednik Udruženja peradara TK

Cijena hrane koja je trenutno neće više moći odgovoriti da se stvaraju viškovi, koji su nekada bili na policama, doći će sigurno do poskupljenja mesa” kaže Almas Tujubić, peradar iz Gradačca

Iz Udruženja ističu da je iz godine u godinu peradarski sektor u padu. Prema njihovoj evidenciji oko 90 kooperanata je na Tuzlanskom kantonu, ali od toga radi samo njih 50. Ukupan broj objekata farmi pilića na području Tuzlanskog kantona tokom godine može da proizvede 12 miliona utovljenih brojelera, a trenutno 50 posto kapaciteta ne radi.

“Godišnja proizvodnja je 6 miliona 925 hiljada KM, a 5 miliona je podsticaja,a imamo kapacitete 12 miliona Tuzlanski kanton bi pola Bosne mogao hraniti našim kapacitetima” kaže Kahvedžić.

Bez obzira što rastu cijene pilećeg mesa na tržištu peradari ističu da posljednjih 25 godina imaju razliku u cijeni u otkupu od 60 do 70 feninga, a ona sada iznosi 2,30 KM plus PDV. Međutim, kako ističu iz Udruženja otkupljivači nisu u mogućnosti povećati ovu cijenu.

“Tražili smo ne mogu ništa, zato što tržište tako diktira, pored toga što je tržište tako kako jeste ima i prekomjernog uvoza, pogotovo filea, koji se u trgovačkim centrima može naći kao smrznuti proizvod ali oni njega odmrznu i prave problem nama proizvođačima” kaže Mevludin Kahvedžić, predsjednik Udruženja peradara TK.

Spas u izlasku iz trenutne teške situacije jedino vide u povećanju poticaja, te je zatražen i sastanak s predstavnicima Vlade TK, kako bi se pronašlo rješenje za njihove probleme.

Vezane vijesti

TUZLA