17 C
Tuzla
22.05.2024.

Platforma za progres: Saopćenje povodom tragičnih događaja u Srbiji

Iz Platforme za progres su se oglasili povodom masovnih ubistava koja su se u posljednjih nekoliko dana dogodila u Srbiji.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Kao stranka koja se zalaže za progres, želimo da skrenemo pažnju na važan problem koji potresa region, ali utječe i na bezbjednost građana naše zemlje.
Svjetska istraživanja su pokazala da se nakon masovnih ubistava povećava vjerovatnoća da će se sličan napad ponoviti u skorijoj budućnosti. Osim toga, postoje dokazi koji ukazuju na to da ljudi imaju tendenciju da oponašaju modele koji su im slični po godinama i polu.

S obzirom na to da imamo mnogo frustrirane djece i mladih koji se osjećaju izolovano i marginalizovano, smatramo da je važno preduzeti odgovarajuće mjere kako bi se smanjila vjerovatnoća lančanih nasilnih događaja.

Zbog toga predlažemo uvođenje smjernica za izvještavanje medija o masovnim ubistvima, kako bi se smanjio utjecaj koji ovi događaji imaju na ljude koji su potencijalno skloni nasilju.

Pozivamo medije da razmisle o svojoj odgovornosti prema zajednici i da uzmu u obzir posljedice koje njihovo izvještavanje može imati na ljude, naročito na one koji su već ranjivi i potencijalno skloni nasilju, pa tako da ne izvještavaju senzacionalistički i previše se bave motivom i likom ubice, jer vidimo da to može kod određenih potencijalnih oponašatelja stvoriti sliku heroja. “ Na jednu lošu vijest je neophodno objaviti tri dobre, kako bi se zadržao balans. Sjetimo se da dobrih vijesti ima dosta više, a ne dobijaju dovoljno prostora u medijima. Nikada ne zaboravimo da je na ovom svijetu puno više dobrih nego loših ljudi.” – istakla je Selma Ćatibušić, vijećnica u Gradskom vijeću Tuzla.

Također, pozivamo da se razmisli i o utjecaju ratnohuškačke retorike.
“Platforma za Progres Tuzla će nastaviti da se bori za bolju i sigurniju budućnost za sve građane naše države. Zajedno možemo raditi na prevenciji nasilja i stvaranju mirnijeg društva.” rekla je vijećnica GV Tuzla, Esana Kavazbašić Huskanović.”

Vezane vijesti

TUZLA