22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Počela dodjela dopunskih taksi oznaka za 2022. godinu

Distribucija dopunskih taksi oznaka kreće od danas, 14. januara i trajat će do 01. marta ove godine, do kada svi taksisti i njihova udruženja imaju rok da podnesu zahtjeve za dobijanje dopunskih taksi oznaka i istu postave na vozila kako bi na vidljijv način bili obilježeni da legalno odavljaju djelatnost taxi prijevoza.

Za kontrolu legalnih taksi oznaka bit će zaduženi inspektori cestovnog saobraćaja i pripadnici MUP-a TK, te u skladu sa situacijom podnositi prekršajne prijave za koje su propisane visine novčanih kazni

„Visina novčane kazne za neposjedovanje dopunske taksi oznake za pravna lica je od 500KM do 1500KM, a za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od 200 KM do 500KM, dok je za samostalne prijevoznike koji obavljaju taksi djelatnost  visina novčane kazne je  od 500KM do 1500 KM“ rekao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra za saobraćaj TK.

Godinama su na području Tuzlanskog kantona veliki problem predstavljali nelegalni taksisti koji su se bavili uslugama prijevoza. Tako je bilo sve do 2003. godine, od kada počinju da se izdaju dopunske taksi oznake za svaki grad ili općinu na području TK. Kao i prošlih godina i ove godine Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK započelo je sa dodjelom taksi oznaka za prijevoznike koji obavljaju taksi prijevoz na području TK.

Cilj je da na ovaj način svi korisnici taxi usluga na području TK na jedan, jasan i vidljiv način kroz ove oznake prilikom ulaska u taksi vozilo mogu biti sigurni da koriste legalan prevoz na području TK. Ovo će omogućiti svim inspekcijskiim organima i pripadnicima MUP-a TK da na jedan jednostavniji način mogu detektovati sva lica koja nezakonito vrše prijevoz na području TK“, rekao je Hamza Bešić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Kada je riječ o taksi prijevoznicima dobijanje dopunskih oznaka predstavlja olakšanje u radu kao i mogućnost da svoj posao rade u skladu sa zakonom.

Da nam to dosta pomaže u radu olakčašava nam rad i znamo mi između sebe kako stoje stvari i, ko je legalan i ko nije i tako treba da bude.“, kazao je Damir Atić, zamjenik predsjednika Udruženja Taksista “Tuzla Taxi” Tuzla.

Nama taksistikma znači da raspoznamo šta je legalan a šta nelegalan rad. Do sad je bio veliki broj nelegalanih taksista koji su radili ovaj dio posla i zahvalajući ovim dopunskim oznakama dosta se to smanjilo.“,  istakao je Alija Serdalić, predsjednik Udruženja „Kalesija-taxi“ Kalesija.

Na području TK taksi djelatnost trenutno obavlja 486 taksi prijevoznika sa oko 600 vozila. U oblasti taksi prijevoza u prošloj 2021. godini bilo je zaposleno oko 700 osoba.

Kako bi se smanjio broj nelegalnih taksista, iz Ministarstva pozivaju sve taksiste da dostave riješenje i dobiju dopunsku taksi oznaku, a posebno apeluju na građane da koriste usuluge taksista čija su vozila obilježena na propisan način. Podsjećamo, taksi djelatnik je legalan ukoliko na svom vozilu na prednjem vjetrobranskom staklu u gornjem desnom uglu, odnosno na zadnjem vjetrobranskom staklu u gornjem lijevom uglu ima važeću dopunsku taksi oznaku.

 

Vezane vijesti

TUZLA