17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Početkom iduće sedmice distribucija vakcine protiv sezonske gripe u Federaciji BiH

Zavod za javno zdravstvo FBiH distribuira vakcine protiv sezonske gripe za potrebe zdravstvenih radnika jer su prepoznati kao važna ciljna skupina.

Početkom naredne sedmice bit će distribuirane kantonalnim zavodima potom i drugim zdravstvenim ustanovama. Također, u nadležnosti kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, odnosno kantonalnih fondova zdravstvenog osiguranja, je vakcina protiv sezonske gripe za potrebe stanovništva.

Za potrebe stanovništva u Federaciji BiH nabavlja se 40.000 do 50.000 doza vakcina protiv sezonske gripe. Preporučuje se prvenstveno za rizičnu populaciju, prema medicinskim indikacijama posebno osobe starije od 65 godina, osobe sa hroničnim oboljenjima i različitim tipovima imunosupresije.

– Ove godine možemo očekivati aktivnost sezonske gripe, prije svega zbog toga što su javnozdravstvene mjere primjenjivanje za vrijeme pandemije COVID-19 relaksiranije, navikli smo da živimo sa prisustvom COVID-19, a i dalje se provodi aktivan nadzor. Prema prvim testiranjima, kod nas još nije potvrđen nijedan slučaj sezonske gripe, ali u Evropi je već potvrđena gripa tipa A i B, dominantno podtip A(H3), kazao je Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Sanjin Musa.

 

Vezane vijesti

TUZLA