10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Počinje izgradnja Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog puka OS BiH

Drugi pješadijski puk u okviru OS BiH čuva identitet i vojno naslijeđe jedinica i naroda 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Odjeljenje Muzeja 2. pješadijskog puka koje će biti smješteno u kasarni i aerodromu „Dubrave“, treba da objedini i prezentuje historijsku građu iz obrambeno – oslobodilačkog rata 1992-‘95. godina. Danas je za njegovu izgradnju potpisan Sporazum o sufinansiranju, između kantonalne Vlade i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

U konačnici pred sam kraj godine, uspjeli smo kada obilježavamo 30. godina od osnivanja II Korpusa da počnemo realizaciju jednog ovako značajnog projekta”, istakao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Njegujete i njegujmo tradicije drugog korpusa, učimo mlade generacije, vodimo ih u budući muzej gdje će biti jako puno arhivske građe i gdje će moći da se vidi naša historija”, rekao je Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Projekat izgradnje muzeja od velikog je značaja za generacije koje dolaze, posebno, kako ističe ministar odbrane Bosne i Hercegovine, u vremenu kada se dovodi u pitanje država Bosna i Hercegovina, njen položaj i njene granice.

Velika je vrijednost i obaveza svih nas koji ovu zemlju poštujemo od Une do Drine i od Brčkog do Neuma da je ovo zemlja svih nas i jako je bitno poštovati i učiti nove generacije gdje smo i šta smo radili i kako smo skupo platili granice ove zemlje”, navodi Podžić.

Za izgradnju Odjeljenja muzeja 2. pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Vlada Tuzlanskog kantona osigurala je 100.000 KM. Sredstva su predviđena za saobraćajne i pješačke površine, te druge poslove iz oblasti niskogradnje.

Izgradnja muzeja zapravo je prirodan slijed događaja, nakon izrade bisti herojima odbrambeno oslobodilačkog rata, monografije II korpusa ARBiH i uvođenja izučavanja ove tematike u obrazovnom procesu u devetim razredima osnovne škole.

Ovo i jeste prilika i na kraju treba da bude suština da nove generacije kroz posjete tim muzejima kroz obrazovni sistem da nauče i da imaju priliku da vide sve ono što tamo bude prezentovano i na taj način steknu dojam o tome šta je sve uspio drugi korpus”, rekao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona. 

Muzej je druga aktivnost koju radimo i kada bude otvoren tada će učenici moći posjetiti u svako doba. Tu će biti biblioteka, održavat će se naučni skupovi i sve ostalo što je projektom predviđeno”, kazao je brigadir Nermin Husić, komandant 2. Pješadijskog puka OSBiH.

Plan je da se ovakvi muzeji izgrade na svim lokacijama koje je pokrivala Armija Republike Bosne i Hercegovine, sa centralnim muzejom u kasarni u Rajlovcu. Drugi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio najviša operativna jedinica i jedan od sedam korpusa u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

TUZLA