15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Podcast o Tuzli: Priče koje se “kriju” iza kolekcija Međunarodne galerije portreta Tuzla

Danas od 15 sati na YouTube kanalu RTV Slon, premijerno gledajte novu epizodu iz video podcasta “Tuzla calling”. Riječ je o 55. redovnoj epizodi, odnosno 59. ukupnoj epizodi ovog serijala o gradu i njegovim ljudima, u kojoj nastavljamo istraživati činjenice o Tuzli. 

Iz opisa epizode izdvajamo:

Međunarodna galerija portreta Tuzla osnovana je 1964. godine donacijom likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije. Osnivači Galerije su bili Mevludin Ekmečić i Ismet Mujezinović, a osnovana je pod nazivom Galerija jugoslovneskog portreta Tuzla. Svoj profesionalni interes vezuje za istraživanje, prezentaciju i valorizaciju značajne likovne teme – portreta. Galerija u svom fundusu posjeduje preko 5.000 djela najpoznatijih slikara sa područja ex Jugoslavije i na taj način predstavlja svojevrsni muzej slikarstva. Od 2013. godine dvije zbirke iz fundusa Galerije su nacionalni spomenici Bosne i Hercegovine. U 59. epizodi podcasta otvaramo vrata Međuanrodne galerije portreta Tuzla.

A dok čekamo novu epizodu, imamo priliku podsjetiti se na prošlosedmično izdanje u kojem smo pričali o Narodnom pozorištu Tuzla. Snimak emisije možete pogledati u produžetku teksta. 

Šta je grad bez pozorišta, šta je pozorište bez ljudi? - Tuzla calling - Podcast

Ukoliko želite pogledati i ostale epizode iz ovog serijala sve su dostupne na YouTube kanalu RTV Slon kao video zapisi, na Soundcloud nalogu RTV Slon kao audio zapisi, a možete ih naći i na našim društvenim mrežama. Ukoliko želite ove tuzlanske priče pohraniti i preuzeti za vaše arhive možete te učini sa playliste “Tuzla calling” sa YouTube kanala RTV Slon. Ukoliko želite biti sigurni da neće propustiti ni jedan novi sadržaj, preporučujemo da se pretplatite na YouTube kanal i svi naši sadržaji dostupni su vam bilo kad i bilo gdje sasvim besplatno.

POSLJEDNJE DODANO