11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Podcast „Tuzla calling“: Tuzlanska „Barutana“ i utrka s vremenom /FOTO + VIDEO/

Prema informaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno- historijskog i prirodnog naslijeđa TK, objavljenim na facebook stranici, jučer je započeto uklanjanje samonikle vegetacije na historijskoj građevini “Baruthana” na Gradini u Tuzli.

Na zahtjev Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, uz podršku Grada Tuzla, navedene radove izvode radnici JKP Komunalac Tuzla. Također, djelimično je saniran i pristupni put ka lokalitetu ovog dobra baštine.

Ovo je prvi korak u složenom procesu sanacije Barutane, koji će uslijediti u narednom periodu.

 

Upravo je Barutana tema četvrte epizode podcast-a „Tuzla calling“, koja će putem YouTube kanala RTV Slon biti dostupna danas od 15 sati. Sagovornik epizode je Omer Isović.

Iz epizode izdvajamo:

Gradina, brdo u gradu Tuzli. Nalazi se sjeverno od Jale, istočno od Trnovca, uz rijeku Solinu. 1683. godine muslimani Tuzle su nakon druge opsade Beča i velikog osmanskog poraza podigli tvrđavu koja je služila kao središnja tačka obrane Tuzle. Tuzla je u tom periodu bila blizu granice, a veće gradsko sjedište trebalo je dodatnu zaštitu. I tako nastade Barutana. U dokumentima je zabilježeno i da je 4. septembra 1750. godine bila velika organizirana pljačka Donje Tuzle, koju su organizirali mještani okolnih sela. Grad je bio potpuno opustošen, lokalno stanovništvo se sklonilo u izgrađenu utvrdu, a u njenom dijelu na mjestu današnjeg objekta nazvanog Barutana, na sigurno mjesto spremljene su velike dragocjenosti vjerskih objekata. U austro-ugarskom zaposjedanju BiH 1878., protivnici zaposjedanja su se zatvorili u utvrdu i odupirali novoj vlasti. Poslije austro-ugarskog zaposjedanja, utvrda je pretvorena je u barutanu, i to i jeste bila skladište baruta i drugog eksploziva. 1960-ih u njoj je bio smješten dio izložaka Muzeja Istočne Bosne. Već 1970-ih bila je zapuštena, prepuštena zubu vremena i vandalima. Danas je zarasla u šiblje. No, priča bi o ovom objektu mogla krenuti u novom smjeru.

Ukoliko ste propustili evo i podsjetnika na treću epizodu u kojoj smo govorili o Srpskoj Varoši i utjecajima Austrougarske monarhije

 

Vezane vijesti

TUZLA