20 C
Tuzla
28.02.2024.

Podnijeta inicijativa o zabrani negiranja ratnog zločina na tuzlanskoj Kapiji

Vijećnik SDA u Gradskom vijeću Tuzla,  prof.dr. Zijah Rifatbegović podnio je  inicijativu o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja ratnog zločina na tuzlanskoj Kapiji, a koja bi se na dnevnom redu trebala naći na predstojećoj sjednici.

-Nedavna posjeta banjalučkog gradonačelnika Draška Stanivukovića i narativ koji je tom prilikom  promoviran u javnosti su me potakli na prijedlog ove inicijative. Smatram da nam je dijalog o sadašnjosti i zajedničkoj budućnosti neophodan, kao i da su inicijative koje vode ka obnavljanju veza i uspostavljanju saradnje potrebne i poželjne. Ipak – dijalog o budućnosti je neiskren i neplodan bez otvorenog razgovora o prošlosti. – u svom obrazloženju navodi Rifatbegović.

Pored toga, naglasio je da ne može  prihvatiti da se ceremonijalne, svečane i protokolarne posjete političkog karaktera Tuzli odvijaju bez obaveznog i javnog iskazivanja pijeteta prema žrtvama ovog zločina, kao što ne mogu prihvatiti ni relativiziranje, negiranje, minimiziranje, opravdavanje ili odobravanje genocida,  zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i holokausta.

U svojoj inicijativi je pozvao sve vijećnice i vijećnike da izglasaju da u obavezni dio svih zvaničnih, svečanih i političkih posjeta, javnih događaja koji uključuju posjete i istupe u javnosti političara, državnika, državnica, gradonačelnica i gradonačelnika, bude uvršteno i obavezno poklanjanje žrtvama, poginulima na Tuzlanskoj kapiji, gdje je 25. maja 1995. godine od granate ispaljene sa srpskih položaja ubijena 71 osoba čiji prosjek godina je bio 24.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA