15 C
Tuzla
22.05.2024.

Pokrenuta kampanja o značaju personalne asistencije za osobe s invaliditetom

Informativni centar (IC) za osobe sa invaliditetom „Lotos“ Tuzla pokrenuo je kampanju pod nazivom „Personalna asistencija – preduslov za samostalan život osoba s invaliditetom“.

Kampanja, organizirana u sklopu obilježavanja Evropskog dana samostalnog života, bit će upriličena na Trgu Slobode u Tuzli u srijedu, 5. maja od 11.00 do 14.00 sati.

Za obilježavanje Kampanje je izabran 5. maj – Evropski dan samostalnog života, koji predstavlja godišnji događaj kojim se utiče na podizanje svijesti o pravu na samostalan život i značaju samostalnog života za osobe sa invaliditetom.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja 5. maja je posvećena pitanjima mobilnosti i pravu na kretanje osoba s invaliditetom, navodi IC “Lotos” u saopćenju za javnost.

Iz ove asocijacije podsjećaju da je Bosna i Hercegovina potpisala i ratificirala Konvenciju UN o pravima osoba s invaliditetom, koja u članu 19. kaže da je pravo na samostalan život jedno od osnovnih ljudskih prava.

– Uprkos tome, osobe s invaliditetom u društvu BiH imaju mnogo prepreka za samostalni život. Nedostatak arhitektonske pristupačnosti, prikladnog prijevoza, dostupnih informacija i općenito nizak socio-ekonomski standard čine svakodnevni život, obrazovanje i zaposlenost osobama s invaliditetom izuzetno teškim, što vodi do veće socijalne isključenosti i siromaštva – ističe se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, jedan od najvažnijih faktora za samostalan život osoba s invaliditetom jeste osiguranje podrške personalne asistencije.

Informativni centar za osobe s invaliditetom „Lotos“ je realizovao pilot-projekat „Personalna asistencija – preduslov za samostalan život osoba s invaliditetom“ uz podršku Ambasade Švicarske, a glavni cilj projekta je doprinijeti socijalnoj uključenosti, zapošljavanju i kvaliteti života osoba s invaliditetom korištenjem usluge personalne asistencije.

Vezane vijesti

TUZLA