11 C
Tuzla
02.10.2023.

Poljoprivrednici za hitno usvajanje budžeta za 2022.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić odražao je jučer sastanke s predstavnicima poljoprivrednih udruženja u FBiH, te proizvođačima voća, povrća i rasadničke proizvodnje.

Tokom sastanka i razgovora predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH, Seljačkog saveza FBiH i Udruženja poljoprivrednika FBiH su upoznati o aktivnostima koje Ministarstvo poduzima na pripremi mjera novčanih podrški za poljoprivredu i ruralni razvoj u 2022.

Zajednički stav prisutnih je potreba hitnog usvajanja budžeta za 2022. te operativnost mjera podrške koje će poljoprivrednicima olakšati proljetnu sjetvu uslijed poskupljenja repromaterijala i drugih inputa u proizvodnjama.

Istaknuto je da će današnji sastanak s kantonalnim ministrima poljoprivrede biti usmjeren upravo u navedenom pravcu.

Nakon tog održan je i sastanak s poljoprivrednim proizvođačima voća, povrća i rasadničke proizvodnje na kojem je, kroz prijedloge i sugestije, razgovarano o stanju ovih proizvodnji i planovima za ovu godinu kojem je prisustvovao je i predsjednik Odbora za poljoprivrede Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Ahmed Džubur.

Podsjećanja radi, prošle sedmice održan je sastanak s poljoprivrednim proizvođačima hljebnih žita, soje i kukuruza a resorno ministarstvo će nastaviti održavati tu vrstu sastanaka i razgovora s poljoprivrednim proizvođačima, čiji je cilj sačiniti analizu trenutnog stanja i razmotriti mjere u okviru pripreme i izrade Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO