11 C
Tuzla
23.02.2024.

 Potpisan protokol o prevenciji prosjačenja i drugih vidova eksploatacije djece

Ukoliko dnevno ne doprinese 50 KM, a u nekim slučajevima i preko 100 KM , djete koje je natjerano na prosjačenje bit će kažnjeno gladovanjem, spavanjem van kuće ali i psihički i fizički zlostavljano. Sve se ovo krije iza organizovanog prosjačenja u kojem su žrtve djeca.  Odgovornost u suzbijanju ovog velikog probelma imaju institucije,  a kako bi se one povezale i aktivnije djelovale potpisan je Protokol za prevenciju i postupanje u slučajevima prosjačenje i  drugih vidova eksploatacije djece u gradu Tuzla.

„Ovim protokolom definisano je kako policija ili centar za socijalni rad treba da postupi  kada dobije prijavu od građana, kako da treba postupi kada neposredno uoči dijete koje je prosi, kako treba da postup kada je dijete samo na ulici i kako kada je u pratnji odrasle osobe“ istakla je Mirsada Bajramović, predsjednica Udruženja „Zemlja djece“

Prema Protokolu je jasno navedeno kada koja institucija treba da djeluje, kada njena nadležnost prestaje, a ukoliko dođe do toga da izostane reakcija pojedinca ili institucije kada će biti pokrenut krivični postupak.

„U slučaju nepostupanja i zakašnjele reakcije pokrenut će se postupak traženja odgovornosti tih pojedinaca unutar tih institucija kao i samih institucija zašto u nekom momentu nije postupila u skladu sa protokolom“ dodala je Bajramović.

Protokol je potpisan  između Gradske uprave, MUP –a TK, Centra za socijalni rad Tuzla, Dom zdravlja Tuzla i Udruženja Zemlja djece Tuzla.

Radi se o projektu jačanja državnih i lokalnih kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudi u BiH“ rekao je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Organi gonjenja su u prethodnom periodu ostvarili zapažene rezultate u spriječavanju trgovine  i ekploatacije djece, te su učinili sve što je u njihovoj nadležnosti.

Mi ćemo i u dalje radu i kroz potpisivanje ovog protokola nastaviti sa svojim aktivnostima u smislu redovnih obilazaka lokacija gdje se vrši prosjačenje ili na mjestima gdje se djeca iskorištavaju za takve namjene“ rekao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Inače, protokl je dio projekta „Jačanje državnih i lokalnih kapaciteta u brobi  protiv trgovine ljudima u BiH“ koji  implemenitra  World Visiona BiH u partnerstvu sa Udruženjem Zemlja djece BiH i NVO Kali Sara uz podržku Državnog sekretariajta SAD. Nadležni napominju da ne mogu samo oni da rade na spriječavanju ovog problema, te apeluju i na građane, da prijave svaku sumnju, ali i ono što je najvažnije da ne daju novac djeci koja prose, jer time samo podstiču i afirmišu razvijanje ovog kriminala.

Vezane vijesti

TUZLA