31 C
Tuzla
16.08.2022.

Potpisan Ugovor o isplati 100.000 KM pomoći Vlade FBiH za Saborni hram Tuzla

Nakon što je prošlog mjeseca Federalna vlada uvažila molbu pristiglu ispred Sabornog Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, da pruži finansijsku pomoć za obilježavanje jubileja – 140. godine postojanja ovog hrama, te odobrila isplatu 100.000 KM iz tekuće rezerve ovogodišnjeg budžeta FBiH, ova odluka pretočena je u djelo.

Potpisan je, naime, ugovor između Generalnog sekretarijata Vlade FBiH i Srpske pravoslavne crkvene opštine tuzlanske, o namjenskom korištenju dodijeljenih sredstava u svrhu obilježavanja ove značajne godišnjice i obnovu Hrama.

Ovom podrškom se, uz ostalo, doprinosi afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala, tradicije i kulturne posebnosti, kao i podizanju nivoa urbane kulture i očuvanja srpske kulturne baštine u Tuzli. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2007. godine Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice s pokretnim naslijeđem u Tuzli proglasila je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

– Ponosan sam da smo u mogućnosti izdvojiti ova sredstva i svakako da ćemo nastaviti podupirati sve događaje koji njeguju i jačaju naše zajedništvo, otvorenost i širinu naše države u kojoj ima mjesta za sve podjedanko, bez obzira na vjeru i naciju. Ovaj hram je jedan od najljepših simbola Tuzle i sjeveroistočne Bosne, ali i cijele Bosne i Hercegovine. On nije samo arhitektonski vrijedna građevina, nego ima ogromno duhovno značenje i nosi vrijedne poruke. Simbol je naših dobrih odnosa koje njegujemo vijekovima. Svima nam je na ponos da smo očuvali i čuvamo ovu jednu od najljepših pravoslavnih crkava na našim prostorima – izjavio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Za podršku Hramu crkveni velikodostojnici su premijeru Novaliću prošloga mjeseca uručili prizanje.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO