26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Potpisani ugovori o sufinansiranju zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca u TK

Predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona, Službe za zapošljavanje TK i poslodavaca potpisali su ugovore po Projektu sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih boraca.

Radi se o 23 zaposlenika i ovaj projekt sufinansira Ministarstvo za boračka pitanja zajedno sa Službom za zapošljavanje TK u iznosu od 400.000 KM.

– Projekt se realizira od 2017. godine, međutim prvi put ove godine imamo program samozapošljavanja – izjavio je ministar za boračka pitanja TK Fedahija Ahmetović.

Također je naglašeno da će i u 2022. godini biti nastavljen trend zapošljavanja djece šehida, te je Ministarstvo za boračka pitanja TK već planiralo 500.000 KM za ovu namjenu, dok su obavijestili i Službu za zapošljavanje TK da najmanje s tim iznosom planira sredstva za ovaj program u tekućoj godini.

– Ono što je interesantno jeste da od 23 potpisana ugovora imamo dva samozapošljavanja, dakle radi se o osobama koje otvaraju vlastite biznise i to nam je garancija da će takve osobe ostati u BiH. Očekujemo da će ove osobe ostati kod poslodavaca i nakon isteka ovog ugovora – izjavio je direktor Službe za zapošljavanje Fahrudin Mustafić.

 

Vezane vijesti

TUZLA