18.9 C
Tuzla
20.08.2022.

Potpisani ugovori za subvenciju troškova sanacije zajedničkih dijelova zgrada: Radit će se i na uklanjanju arhitektonskih barijera

Arhitektonske barijere jedan su od najvećih izazova sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom. Na izgled beznačajna prepreka od svega nekoliko stepenica ispred ulaza za njih je često ogromna barijera zbog koje nisu u mogućnosti, bez tuđe pomoći napustiti stan u kojem žive. Osluškujući stanje na terenu i sve češće upite građana koji se brinu o osobama koje su privremeno ili trajno vezane za invalidska kolica ili se otežano kreću, pokrenuta je inicijativa da se krene u prilagođavanje prilaza zgrada i haustora upravo ovim osobama. Stavka je ugrađena u Javni poziv za dodjelu sredstava za subvencioniranje troškova sanacije zajedničkih dijelova zgrada, a Javni poziv objavljen je u aprilu.

„Ja sam aplicirala kao predstavnica svojih etažnih vlasnika pošto u ulazu imam dječaka mladića, koji će ako Bog da živjeti dugo, ali mu treba da živi, da izađe i bila sam skeptik, moram priznati. Želim ljudima koji su ovo pokrenuli da čestitam i da odrade posao do kraja, jer vjerujte kad sam ja ovom mladiću javila da smo mi prošli na Javnom pozivu, ja vam ne mogu opisati te emocije. On kaže: Suada ti si meni dala život!“, izjavila je Suada Memišević, predstavnica etažnih vlasnika zgrade u ul. Franje Markovića 14.

Ovo je prvi projekat ovakve vrste u našem gradu. Iz Gradske uprave ističu da su im pozitivne reakcije  građana za baš ovu vrstu sanacije u zgradama pokazale da su na pravom putu, te da će ovaj projekat sigurno biti nastavljen.

„U sljedećem koraku ćemo ići na to da sve kolektivne zgrade budu adaptirane na način da je nesmetan ulaz ljudima koji se teško kreću. Jer, ne morate vi biti zvanično invalid, godine čine svoje, tako da nam je to jedan od ciljeva“, poručio je Slavko Stjepić, pomoćnik gradonačelnika u Službi civilne zaštite Tuzla.

A osim rampi i drugih sistema za savladavanje arhitektonskih barijera, subvencionirat će se i troškovi sanacije fasada i krovova. Poznato je da su upravo to slabe tačke starogradnje u Tuzli gdje još uvijek postoji dosta krovova na kojima se zadržava kišnica, ali i onih prekrivenim salonitom za koji je dokazano da je nezdrav. Kada su u pitanju fasade, mnogo njih nema nikakvu toplinsku izolaciju i to je ono čemu će se težiti u budućnosti.

„Tu očekujemo najveće uštede u energiji. Kad bi mi sad sve kolektivne objekte utoplili uštedili bismo više od 30% energije daljinskog grijanja, a sa 30% možete dalje širiti grad i štedjeti toplotnu energiju. Dobro je to i da zgrade kolektivne budu lijepe, a ne oronule i da budu zdravije, da nemaju ove nezdrave azbestne krovove, nego krovove koji ne ugrožavaju zdravlje ljudi. Dobro je to i za vlasnike stanova, stan u boljoj, novijoj zgradi postaje skuplji, nego stan u devastiranoj zgradi“, izjavio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Jedan od uprvaitelja Nihad Avdić kaže da etažni vlasnici imaju ogromne probleme po pitanju sanacije krovova i fasada i pristupa za osobe sa invaliditetom.

„Grad Tuzla se uključio sa ovim javnim pozivom i želim da im se zahvalim. Ovo je jedna lijepa priča koja tek počinje i nadamo se da ćemo po pitanju uštede da ćemo napraviti jedan dobar pomak u sanaciji tih krovova i fasada“, kazao je Avdić.

Na Javni poziv mogli su se prijaviti upravitelji zajedničkih dijelova i uređaja zgrada na području grada Tuzle u ime i za račun etažnih vlasnika stambenih i stambeno-poslovnih objekata za kolektivno stanovanje sa više od četiri stana i dva ili više etažnih vlasnika i koji su izvršili obavezu izbora upravitelja. Pravo na subvenciju troškova izvođenja rampi (kosina) i drugih sistema za savladavanje visinskih razlika za pristup i kretanje u zgradi ostvarile su zgrade na adresi Franje Markovića 14 i u ulici Albina Herljevića br. 33. Sanacija krovova vršit će se u devet zgrada, dok za sanaciju fasada na ovom Javnom pozivu nije bilo prijava. Ukupno izdvojena sredstva iz Budžeta Grada za ove namjene iznose nešto više od 83 000 KM.

U kojim zgradama će se izvoditi radovi možete pogledati na linku:

https://grad.tuzla.ba/wp-content/uploads/2017/09/Konacna-rang-lista-Javni-poziv-za-dodjelu-sredstava-za-subvencioniranje-troskova-sanacije-zajednickih-dijelova-zgrada.pdf

 

 

POSLJEDNJE DODANO