16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Potpisivanje ugovora u okviru Regionalnog stambenog fonda i CEB II Projekta

Potpisivanje ugovora za izvođenje građevinskih radova i vršenje stručno-tehničkog nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji stambenih objekata koji će se izgraditi u okviru Regionalnog stambenog programa i Projekta CEB II “Zatvararnje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja, bit će upriličeno danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Ugovore će potpisati federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić,ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, direktor Fonda za povratak BiH Bojan Ninković, te predstavnici izvođača radova i nadzornog organa.

Realizacijom Regionalnog stambenog programa u BiH biti će osigurano oko 3.200 stambenih jedinica za ugrožene izbjeglice, raseljena lica i povratnike. Dosad je završeno blizu 1.800 stambenih jedinica, od kojih 1.260 individualnih stambenih objekata i 532 stambene jedinice u višestambenim objektima.

Za realizaciju CEB II Projekta osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra na području Bosne i Hercegovine. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 višestambena objekta u 45 općina i gradova u BiH.

Nakon završetka Projekta CEB II biti će zatvoreni svi kolektivni centri u RS i više od 76 posto kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, putem Jedinice za implementaciju Projekta (PIU FBIH) zaduženo je za implementaciju Regionalnog stambenog programa i Projekta CEB II – ”Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“.

U okviru realizacije Regionalnog stambenog programa, u toku je izgradnja stambenih objekata sa 144 stambene jedinice, a planirana je izgradnja preostalih 258 stambenih jedinica do kraja Projekta (decembar 2022. godina).

Za projekat CEB II, u toku je izvođenje radova na izgradnji stambenih objekta za trinaest podprojekata sa ukupno 283 stambene jedinice, od čege su u završnoj fazi izgradnje 72 stambene jedinice za dva podprojekta.

Također, u toku je izvođenje radova na sanaciji 40 stambenih jedinica u okviru četiri podporojekta. Do kraja ove godine planirana je izgradnja novih i sanacija postojećih objekata za još trinaest podprojekata, saopćeno je iz Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA