22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Potrošačke cijene u novembru više za 1,2 posto

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku više za 1,2 odsto u odnosu na oktobar, objavila je danas Agencija za statistiku BiH.

Hrana i bezalkoholna pića u novembru su u prosjeku skuplji za 1,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec, za koliko su poskupili i stanovanje, režijski troškovi i prevoz.

Namještaj i aparati za domaćinstvo prošlog mjeseca u prosjeku su skuplji za 0,5 odsto u odnosu na oktobar, zdravstvo za 0,1 odsto, restorani i hoteli za 0,6 odsto, a ostala dobra i usluge za 0,3 odsto.

Nivo cijena u novembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine u BiH viši je za 5,5 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 8,5 odsto, alkoholna pića i duvan za 1,9 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 3,7 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 2,6 odsto, zdravstvo za 0,9 odsto.

Prevoz je u novemmbru ove, u odnosu na isti mjesec lani, u prosjeku skuplji za 15,7 odsto, rekreacija i kultura za 1,5 odsto, obrazovanje za 0,2 odsto, restorani i hoteli za 2,5 odsto, a ostala dobra i usluge za 1,1 odsto.

Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za 7,1 odsto, a komunikacije za 0,3 odsto.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA