20.5 C
Tuzla
24.06.2024.

U Tuzli promovisana knjiga “Razaranje Bosne” autora Jusufa Trbića

Još uvijek se kao društvo nalazimo u prošlosti iz koje nema povratka. Znanstveno – politički esej koji govori o današnjem stanju bosanskog društva i svemu onome što učestvuje u procesu razaranja posljednjih ostataka svega onoga što se godinama zasnivalo na bogatstvu razlika, jedan je od glavnih motiva knjige “Razaranje Bosne”, autora Jusufa Trbića.

Mi smo zapali u srednjem vijeku. Ono što je u knjizi očito je da u ovom društvu je primitivizam temelj politike, glupost je naše najveće rudno bogastvo, naše neznanje o svijetu, naše falsifikovanje istine, je nešto što se za dugo vremena neće moći ispraviti. To je propast društva, ne države, jer će ona opstati i može se jačati, ali propast društva”, kazao je Jusuf Trbić, autor knjige “Razaranje Bosne”.

U knjizi se govori o nacionalizmu kao najvećoj boljci današnjeg društva, a takav način života zapravo dovodi do toga da se zapitamo koliko će ljudi ostati u Bosni. Također, akcenat je stavljen i na borbu građana, uz naglasak da je došlo vrijeme da se građani probude i kažu dosta neznanju, i politici koja ne ide u pravom smijeru.

Šute intelektualci i o tome jako lijepo analizira autor u ovoj knjizi, razloge. Većina ih se priklonila uz te svoje jasle na kojima se hrane, većina ih je izgubila nadu da uopšte ono što se kaže negdje odjekne”, istakao je Šimo Ešić, promotor knjige „Razaranje Bosne“.

Vrijeme u kojem smo danas je ono koje je samo po sebi donijelo mnoštvo prednosti, novih tehnologija i različitih načina za izražavanjem ličnih stavova i mišljenja, ali i načina na koji se mogu napraviti značajne promjene u društvu, s druge strane je pauzirano, jer se zajednica odlučila na šutnju i prilagođavanje postojećim standardima.

Ova knjiga, govori o šutnju intelektualaca, govori o etnointelektualcima koji šute zbog toga što su zato plaćeni i što svoj um podređuju zatvorenom društvu. Društvu koju kreiraju etnonacionalizmi koji upravo stoje u središtu razaranja BiH, o čemu naširoko piše pisac”, rekao je Kadrija Hodžić, premijer Tuzlanskog kantona.

Kako je glupost postala paradigma politike i javnog djelovanja, a neznanje osnova svijesti, te zašto intelektualci šute samo su neka od pitanja čiji odgovori su nam dati u knjizi “Razaranje Bosne”. Analiza ovih pitanja nikada nije bila potrebnija nego danas, jer ovo vrijeme je pravo vrijeme da pamet progovori, i da građani daju svoju riječ koja će se daleko čuti.

 

Vezane vijesti

TUZLA