-1 C
Tuzla
20.04.2024.

Predložena mjera pritvora za dvije osobe lišene slobode u akciji kodnog naziva “Lovac”

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osumnjičene osobe.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene:

– Gorana Miloševića zvanog “Gogo”, rođenog 1973. godine u Bileći, državljanina Bosne i Hercegovine, policijskog službenika Granične policije BiH,  i

– Svetozara Kašikovića zvani “Sveto”, rođenog 1983. godine u Trebinju, državljanina Bosne i Hercegovine, policijskog službenika Granične policije BiH.

Mjera pritvora prema osumnjičenim predložena je iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog postojanja osnovane bojazni da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja te primanje dara i drugih oblika koristi iz Krivičnog zakona Bosne i Herceovine.

Navedene osobe lišene su slobode u okviru jučerašnje akcije “Lovac”, usmjerene na otkrivanje i krivično procesuiranje organizovane kriminalne grupe koja duži vremenski period djeluje na području Bileće i okoline, a akcija je realizovana po nalogu Tužilaštva BiH.

Na osnovu rezultata istrage, osumnjičeni se terete da su, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka u toku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice iz R Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivan rad na predmetu.

Vezane vijesti

TUZLA