31.7 C
Tuzla
18.06.2024.

Predsjedništvo BiH danas odlučuje o imenovanju mandatara za Vijeće ministara

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana danas u 16 sati na kojoj će članovi državnog Predsjedništva razmatrati potvrđivanje prijedloga za mandatarku Vijeća ministara BiH, saznaje Fena u Predsjedništvu BiH.

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ranije su Predsjedništvu uputili prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za predsjedavajuću Borjanu Krišto.

Sporazum o uspostavi vlasti u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih parlamentarnih izbora potpisali su ranije predstavnici HDZ-a, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam stranaka koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

Dokument nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026” potpisan je dva i po mjeseca nakon općih izbora, a potpisnici su izrazili nadu da će novi saziv Vijeća ministara BiH biti formiran vrlo brzo moguće čak do kraja ove godine.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH imenuje Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kod svakog novog mandata. Odluka o imenovanju potom se odmah dostavlja Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na odobravanje.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH stupa na dužnost nakon što njegovo imenovanje odobri Predstavnički dom, a potvrda imenovanja mora biti završena u roku od 30 dana od dana imenovanja.

Ako Predstavnički dom ne potvrdi odluku Predsjedništva BiH o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara, Predsjedništvo BiH je dužno u roku od osam dana imenovati drugog predsjedavajućeg Vijeća ministara i takvu odluku dostaviti na potvrdu Predstavničkom domu PSBiH.

Vezane vijesti

TUZLA