2.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Predstavljen glavni projekat uređenja korita rijeke Spreče u Gračanici

U sali Gradske uprave Gračanica održana je prezentacija Glavnog projekta uređenja korita rijeke Spreče u Gračanici, dionica od Salakuše (Donja Orahovica) do mosta na željezničkoj pruzi Tuzla-Doboj (Miričina), dužine cca 3,6 km i dionica od mosta na željezničkoj pruzi Tuzla-Doboj (Miričina) do općine Lukavac (Berkovica), dužine 3,5 km.

Sastanku su pored Gradonačelnika grada Gračanica, Nusreta Helića prisustvovali i predstavnici opštine Petrovo, JP Spreča, Agencije za vodno područje rijeke Save , JU „Vode Srpske“ te predstavnik firme EEH-Hidroenergija.

Na sastanku je predstavljeno nekoliko rješenja uređenja korita za koje je tražena saglasnost prisutnih.

Nakon prezentacije otvorena je diskusija U kojoj  je aktivno učešće uzeo i Gradonačelnik koji je tražio objašnjenja kada je plavljenje i čišćenje korita u pitanju. Dat je odgovor da je upravo na zahtjev Gradske uprave Gračanica u toku raspisivanje javne nabavke za usluge čišćenja korita te će se na području grada Gračanica korito čistiti na osam kritičnih dionica. Takođe, završene su procedure za projekat regulacije korita Spreče na dionici od Karanovačkog mosta do  ušća rijeke Sokoluše u Spreču čija je realizacija planirana u 2021. godini.

„Raduje nas odgovorniji pristup Agencije za vodno područje rijeke Save prema Spreči. Već ove godine očekujem prve rezultate u smanjenju poplava. Činimo i učinit ćemo sve da problemu Spreče ozbiljnije pristupe nadležni kantonalni organi i JP Spreča koja upravlja branom. Vjerujem, da dolaze bolji dani za poljoprivrednike u Sprečkom polju“, rekao je Gradonačelnik Helić.

Vezane vijesti

TUZLA