0.5 C
Tuzla
07.12.2023.

Predstavnički dom PFBiH odobrio uspostavu Registra računa fizičkih osoba

U cilju primjene međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjem platnom prometu stvorit će se pravni temelj za uspostavljanje Registra računa fizičkih osoba.

Prijedlog ovog zakonskog rješenja danas su usvojili poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a da bi stupilo na snagu potrebno je da ga odobri i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pomoćnica federalne ministrice finansija Mira Bradara za Fenu je pojasnila da će ujedno uspostava Registra predstavljati i realizaciju Akcionog plana za otklanjanje identificiranih nedostataka u sustavu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

– Registar računa fizičkih osoba uspostavit će se u Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i sadržavat će isključivo samo informacije o računima i njihovim vlasnicima. To znači da neće sadržavati podatke o stanju sredstava na računima i prometu po računima – kazala je Bradara.

Podaci iz Registra neće biti javno dostupni i odredbama ovog zakona propisano je koji organi i institucije mogu dobiti podatke, a isključivo sa nadležnostima i ovlastima propisanim posebnim zakonima.

– Predlaže se smanjenje međubankarskih naknada kod platnih transakcija karticama, što ostavlja prostora prodavcima na prodajnim mjestima da smanje prodajne cijene kao rezultat smanjenja troškova – naglasila je Bradara.

Kako bi se omogućio pristup nepristrasnim i  vjerodostojnim informacijama o visini naknada predviđeno je da FIA na svojoj internetskoj stranici redovito objavljuje usporedni prikaz naknada koje pružatelj platnih usluga naplaćuje poslovnim subjektima.

Vezane vijesti

TUZLA