11.7 C
Tuzla
03.10.2022.

Premijer Vlade FBiH u posjeti Kalesiji, obećana veća podrška za realizaciju projekata

 Premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić zajedno sa ministrom za raseljene osobe i izbjeglice Edinom Ramićem, ministrom razvoja, poduzetništva i obrta Amirom Zukićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem danas je boravio u Kalesiji gdje se sastao sa općinskim načelnikom Seadom Džafićem.

Tema sastanka bila je realizacija određenih projekata koji se finansiraju sa nivoa Federacije Bosne i Hercegovine. Vlada Federacije u više navrata pomagala je Kalesiju i naravno očekujemo da ta pomoć bude još veća u narednom periodu kako bi mogli neke projekte da završimo koji su za dobrobit naših građana, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je premijera Fadila Novalića i ministre upoznao sa projektima koji su poslati na više adresa u Federaciji a kao prioritet navedena je  izgradnja trotoara od tunela Čaklovići do entitetske granice u Memićima, kao i izgradnja kružnih tokova u Hidanima, Međašu, Raincima, završetak izgradnje Gradske dvorane, vodosnabdijevanje istočnog dijela općine Kalesija kao i projekti za jačanje poljoprivrede i privrede u Kalesiji.

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić obećao je da će sve učiniti da u narednom periodu obezbjedi sredstva za Kalesiju kada je u pitanju završetak izgradnje Gradske dvorane, ali isto tako je kazao da prvi oslobođeni grad neće biti zaboravljen i da će i drugi projekti biti realizirani, a sve kako bi građanima bilo bolje.

Novalić je kazao da je ova Vlada uvela pomoć nerazvijenim i srednje razvijenim općinama gdje su sredstva u iznosu od 39 miliona KM raspoređena i općine ta sredstva već implementiraju.

On je pohvalio rad lokalne zajednice rekavši da je dosta posla urađeno, ali da će se istim tim tempom nastaviti i u narednom periodu kako bi Kalesija bila prepoznatljiva u ovoj regiji jer ima dosta poljoprivrednog zemljišta koje je resurs za budućnost a isto tako i određene industrijske zone gdje se mogu otvarati određene firme i zapošljavati građanstvo Kalesije.

Delegacija Vlade FBiH predvođena premijerom Fadilom Novalićem zajedno sa načelnikom općine prošetala je ulicama Kalesije gdje su razgovarali sa građanima koji nisu skrivali riječi hvale kada je u pitanju njihov dosadašnji rad i ulaganje kako u Kalesiju tako i u druge lokalne zajednice.

POSLJEDNJE DODANO