15 C
Tuzla
22.05.2024.

Prerađivači povrća, usljed zatvaranja granica, prodali sve zalihe proizvoda

Iako se većina poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini žali na loš plasman proizvoda zbog pandemije koronavirusa, oni proizvođači koji su ugovorili plasman imaju sezonu bolju nego prethodnih godina. Među rijetkima koji nisu pretrpjeli štetu su i prerađivači povrća, koji kažu da su zbog zatvaranja granica uspjeli da prodaju sve zalihe proizvoda.

Umjesto iz Sjeverne Makedonije i susjedne Srbije i uvoznog povrća, u prerađivačkim kapacitetima u Semberiji ove godine će se prerađivati paprika, paradajz, krompir, luk i drugo povrće iz Semberije, sa semberskih njiva i iz semberskih plastenika. Poljoprivrednici koji su imali ugovorenu proizvodnju zadovoljno trljaju ruke jer je, kako kažu, povrće je dobro rodilo, a siguran plasman omogućava im i sigurnu zaradu.
Nasir Karijašević iz Janje proizvodi luk, papriku i krompir za sigurnog kupca. Kako kaže, preorjentisao se na ugovorenu proizvodnju i na taj način se sačuvao od veće štete.

NASIR KARIJAŠEVIĆ, poljoprivrednik iz Janje:

Paprika mi je dobra, luk je zadovoljavajući, ali je tržište loše, teško ide, krompir mi je dobar, zadovoljan sam, dobro je”.

Među rijetkima koji tokom pandemije nisu pretrpjeli štetu su i prerađivači povrća koji su, zahvaljujući zatvaranju granica početkom godine, uspjeli da prodaju čak i zalihe.

ZLATAN PEJIĆ, rukovodilac fabrike za preradu povrća:

“Možda zahvaljujući nesretnoj koroni, uspjeli smo da se riješimo zaliha iz prethodnih godina jer su putevi bili zatvoreni i kineska roba nije mogla da dođe na naše tržište”.

Uz to, zbog pandemije je povećana potražnja za domaćom sirovinom, ali i plan proizvodnje.

ZLATAN PEJIĆ, rukovodilac fabrike za preradu povrća:

“Ove godine imamo ambiciozne planove. Ugovorili smo na 82 hektara proizvodnju, očekujmemo ove godine da ćemo preraditi 3000 tona krompira, 1000 tona mrkve i 2000 tona paštrnjaka. Sirovinu kompletnu smo obezbijedili sa područja Semberije”.

Poljoprivrednike sa prerađivačima povezuje poljoprivredna zadruga “Agrofarmer” u Janji. Dogovorena proizvodnja za poznatog kupca jedini je siguran način plasmana i garant opstanka poljoprivrede, sa koronom ili bez nje, poručuju iz ove zadruge.

MUJO BOGALJEVIĆ, PZ “Agrofarmer”, Janja:

“Imamo na ugovor više vrsta paprika, imamo krompir, paštrnjak prvi put u Semberiji ove godine pokušavamo proizvesti za ovu fabriku. Očekujemo dobru rodnu godinu. Planiramo 2,500 hiljade tona krompira, paprike oko 300 tona i paštrnjaka 200 tona”.

Plan za naredni period je povećati obim proizvodnje i potpuno zadovoljiti potrebe domaćih prerađivača za sirovinom.

RADE JOVIČEVIĆ, poljoprivrednik iz Trnjaka:

“Da se više ne luta po Srbiji, da se ne traži ta sirovina, jer kod nas se može proizvesti. Mislim daje budućnost u ovome kako ja to radim, a ne pijaca. Svi problemi koji se dešavaju neprodatih roba, dešavaju se na pijaci, a svi koji su ugovorili proizvodnju sve je otkupljeno, nigdje zastoja nije bilo”.

Kada se podvuče crta, oni poljoprivrednici koji su ugovorili proizvodnju sada zbrajaju prihode, dok oni drugi zbrajaju gubitke i u najvećoj mjeri odustaju od proizvodnje.

IZVOR: RTV Slon/BHRT

Vezane vijesti

TUZLA