13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

Pretilost jedna od vodećih zdravstvenih problema u svijetu

 

Svaka četvrta osoba u svijetu ima problem sa prekomjernom težinom, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije čak 39% odraslih širom svijeta ima prekomjernu težinu, dok je 13 posto njih pretilo. Višak kilograma uzrokuje i dodatne zdravstvene komplikacije. To su prije svega povišen krvni pritisak, šećerna bolest, dijabetes tipa 2, ali isto tako i hronične bolesti kao što su bolesti srca i krvnih sudova.

Prekomjerna težina može da bude i rezutlat genetske predispozicije, ali se raznim načinima  to može kontrolisati.

„Mi to možemo prevenirati pravilnom ishranom, ravnomjernim unosom svih sastojaka koji su nama potrebni, od vode ugljikohidrata, bjelančevina, masti i slično, a naravno tu je i fizička aktivnosti. Potrebno je da se što više krećemo” rekla je Aida Ćehaja, lokalni oficir za javno zdravstvo BoHeMSA LC Tuzla.

Debljina ili pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu s posljedičnim štetnim učinkom na zdravlje ljudskog organizma. Pretilost može da bude i rezultat psihičkih promjena i stanja kao što je stres, ali u takvim situacijama stres može da djeluje na dva načina.

„Iz tog razloga što imamo dvije strane. Neke osobe će više jesti ukoliko su pod stresom, a sa druge strane imamo osobe koje će u stresnim situacijama izbjegavati hranu i opet utjecati negativno na zdravlje.“ dodala je Ćehaja.

Provedbom raznih aktivnosti tokom cijele godine potiču se građani na promjenu ponašanja povezanog s prehranom i fizičkom aktivnošću.  Stoga se zadnja sedmica u maju u Evropi obilježava kao “Evropska sedmica borbe protiv debljine” u okviru koje se provode razne kapmanje sa ciljem pružanja informacija građanima o značaju, važnosti i utjecaju prekomjerne težine na zdravlje, te motivisanja građana na usvajanje “zdravih navika” ali ono što je najvažnije i istrajnosti i održavanju tih navika.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA