7 C
Tuzla
02.03.2024.

Prezentiran početak druge faze ROMACTED programa u Tuzli

ROMACTED program je zajednička inicijativa Vijeća Evrope i Evropske unije koji se provodi u sedam zemalja. Grad Tuzla je od Vijeća Evrope ocijenjen kao najbolji grad u rješavanju problema Roma. Bio je i prvi grad koji je imao liniju namijenjenu za rješavanje problema ove nacionalne manjine. Zbog pomenutih činjenica, odnosno uspješnosti prve faze ROMACTED programa nastavljena je saradnja. Tako će u naredne četiri godine kroz ovaj program biti realizovano niz aktivnosti.

”U Tuzli u protekle 3 godine naš je fokus bio obrazovanje o čemu će naše kolege govoriti i uspješnost projekta se mjerila u tome da smo nakon tri godine biili zadovoljni sa tim da je VE prepoznalo Tuzlu kao jednu od prvih gradova koji ne samo u inkluziji Roma nego svih nacionalnih manjina i ljudskih prava”.kaže  Maja Grujić, predstavnica Vijeća Evrope u Tuzli

 

Tuzla je u proteklom periodu učinila mnogo na rješavanju problema Roma. Cilj je da u svakom većem romskom naselju budu riješeni svi komunalni problemi, a prva je lokalna zajednica koja je u Budžet uvrstila sredstva potrebna za rješavanje problema ove nacionalne manjine.

”Zadovoljan sam kad sam čuo podatak da je 87 učenika Roma u srednjim školama 54 su iz Tuzle, a od 10 studenata / iz Tuzle, što pokazuje da se trud svih nas isplatio, mi ćemo nastaviti tako po svim ovim prioritetima”. Istakao je ovom prilikom Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle

 

U prvoj fazi programa  pored obrazovanja rješavali su se i problemi stanovanja i zdravstevne zaštite, a u narednom periodu u fokusu će biti zapošljavanje romske populacije kaže Nedžad Jusić, implementator za ROMACTED II program: ”I naredni korak nam je zapošljavanje u tome treba da idemo. U nekom narednom periodu i to će nam biti prioritet i sa Gradskoom upravom i sa drugim nivoima vlasti da što veći broj Roma zaposlimo”.

Kako je rečeno ovom prilikom, Udruženje Roma Euro Rom Tuzla je organizacija koja će raditi na implementaciji programa u naredne četiri godine i to na području 12 općina u BiH.

Vezane vijesti

TUZLA