13.9 C
Tuzla
03.03.2024.

Prezentovani rezultati projekta “Personalna asistencija – preduslov za samostalan život osoba s invaliditetom“

Zaposlenje, vozačka dozvola, biti samostalan san je svake mlade osobe. Međutim, u većini slučajeva u Bosni i Hercegovini to nije svima dostupno, a naročito kada se radi o osobama sa invalidtitetom. Da bi osoba sa invaldititetom imala efikasan i samostalan život jedan od glanvih predusova jeste i uspotavljanje sistema  Personalne asistencije.  Upravo zbog toga Informativni centar za osobe sa invaliditetom “Lotos” Tuzla provodi  pilot projekat “Personalna asistencija-preduslov za samostalan život osoba sa invaliditetom”.  Jedna od korisnika projekta bila je i Adisa Kišić.

„Učestvovanje u ovom projektu mi  je omogućilo da 50 sati omogućim sebi apsolutni plan svog vremena, bez da se prilagođavam slobodnom vremenu svoje porodice, prijatelja kako je to ranije bio slučaj” rekla je Adisa Kišić, službenica za odnose sa javnošću IC “Lotos” Tuzla.

Osoba sa invaliditetom se kako ističe Kišić može ostvariti u svakoj sferi života te uz adekvatnu podršku može biti radno angažovana i dati doprinos zajednici. Međutim, u Bosni i Hercegovini trenutno zakonodavstvo  koje reguliše oblast socijalnih usluga, ne prepoznaje uslugu personalnog asistenta kao jednu od usluga koja bi trebala biti uspostavljenja u sistemu podrške osobama  sa invaliditetom.

„Mi ćemo zahvaljući našim dosadašnjim isksustvima nastaviti da zagovaramo  promjenu  zakonodavstva  ili za usvajanje novih zakona, Mi imamo informacije da zakon o socijalnim uslugama na niovu Federacije BiH se nalazi u radnoj verziji i on zapravo predviđa sistem usluge ličnog asistenta” rekao je Suvad Zahirović, izvršni direktor IC „Lotos“ Tuzla

U okviru ovog projekta koji se realizuje od januara 2020. biti će omogućeno  po 50 sati personalne asistencije za 15 mladih osoba sa invaliditetom, ali također je ovo bila prilika za rad za 15 personalnih asistenata. Pored toga, u  okviru projekat izrađena je studija o opravdanosti koristi uspostavljanja servisa personalne asistencije, koja osobama omogućava obavljanje životnih aktivnosti za koje im je potrebna podrška.

„Osnovni cilj je ispitati opravdanost i društvene koristi  uspostavljanja jednog ovakavog servisa podrške za osobe sa invaliditetom“ naglasila je Suvad Zahirović, izvršni direktor IC „Lotos“ Tuzla

Iz IC Lotos su istakli kako će nastojati da uslugu personalnog asistenta učine dostupnim svim osobama sa invaliditetom, a od usluge personalne asistencije višestruku korist će imati osobe sa invaliditetom, ali i cijela zajednica.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA