18 C
Tuzla
15.04.2024.

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici podsjećaju svijet na trajnu traumu

Društvo za ugrožene narode iz Njemačke (Gesellschaft für bedrohte Völker) objavio je, povodom obilježavanja 25. godišnjice od genocida u Srebrenici, izvještaj “Srebrenica – 25 godina nakon genocida: Djeca i žene ponovo su marginalizirani i traumatizirani”.

Taj izvještaj, sačinjen na 82 stranice, donosi priče i dokumentaciju o četvrt stoljeća patnji koje su preživjele žrtve genocida pretrpjele od 1995. godine do danas. Bavi se, kažu u ovoj organizaciji, generacijskom traumom, negiranjem genocida, zanemarivanjem zapadnog Balkana od međunarodne zajednice i oklijevanjem Ujedinjenih naroda da se suoče s propustima.

– Time dajemo glas preživjelim žrtvama genocida. Žene i djeca Srebrenice, koji su izgubili očeve, muževe, braću i sinove, podsjećaju svijet i nas na trajnu traumu i historijsku odgovornost koja iz toga proizlazi – kazala je iz Društva za ugrožene narode Jasna Čaušević koja je osmislila izvještaj.

Istaknuti stručnjaci iz oblasti istraživanja genocida, međunarodnog prava te ljudskih prava i psihologije analiziraju i klasificiraju događaje te sagledavaju njihove posljedice.

– Srebrenica je primjer kako su međunarodna zajednica i Ujedinjeni narodi učinili tragične pogreške prije i za vrijeme genocida 1995. godine. Na genocid su reagirali prekasno i neadekvatno. I 25 godina kasnije često se ignoriraju problemi poslijeratne generacije, a poricanje tog strašnog genocida postalo je čak i društveno prihvatljivo u dijelovima bivše Jugoslavije, pa i šire – podsjeća Čaušević.

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew koji je autor dva teksta u razgovoru za Fenu ocjenjuje da se radi o veoma važnom izvještaju jer se sjeća žrtava genocida u Srebrenici, a posvećen je preminuloj majci Srebrenice Hatidži Mehmedović, ali i svim žrtvama genocida.

– Upravo na ovaj način odupire se poricanju genocida, a i već naziv izvještaja govori o trajnom utjecaju tragedije na preživjele koji su, još uvijek pateći od gubitaka i trauma, podložni retraumatizaciji zbog negiranja genocida i veličanja osuđenih ratnih zločinaca – dodao je.

Važnim je nazvao i to što je izvještaj pripremila međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u Njemačkoj (Društvo za ugrožene narode), organizacija koja je sposobna učinkovito dijeliti izvještaj s društvenim i vjerskim vođama, političkim liderima i organizacijama za ljudska prava te svim organizacijama i pojedincima koji imaju kapacitet da oblikuju budućnost regije.

U odjeljku koji je napisao o poricanju genocida u Srebrenici, Pettigrew je naglasio da negiranje, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i “trijumfalizam” (slavljenje zločina) u Republici Srpskoj prijeti ponavljanju genocida i retraumatizira preživjele.

Također, osudio je eskalaciju negiranja genocida u Srebrenici na svjetskoj sceni, podsjećajući na činjenicu da je Nobelova nagrada za književnost dodijeljena Peteru Handkeu negatoru genocida u Srebrenici.

Skrenuo je pažnju i na to da su glorifikacija osuđenih ratnih zločinaca, kao i javna okupljanja ultranacionalističke organizacije Ravnogorski četnički pokret u Republici Srpskoj nadahnula antimigrantske i antimuslimanske teroriste u Norveškoj i Novom Zelandu.

– U oba ova napada počinitelji su ukazali da su bili inspirirani Radovanom Karadžićem i ekstremnim nacionalizmom. Haški tribunal i međunarodna zajednica nisu uspjeli riješiti takav toksični ultranacionalizam u njegovom izvoru – smatra Pettigrew.

Izvještaj donosi priče preživjelih žrtava, učenjaka i aktivista među kojima su Hasan Nuhanović, Hikmet Karčić i Sonja Biserko.

Društvo za ugrožene narode će 10. jula komemoracijom i polaganjem vijenaca odati počast žrtvama genocida u historijskom kompleksu “Neue Wache” u Berlinu (centralni spomenik Savezne Republike Njemačke za žrtve rata i tiranije). Na komemoraciju će biti pozvani i članovi njemačkog Parlamenta (Bundestaga) i prijatelji Bosne i Hercegovine.

Nakon trogodišnje opsade opkoljena enklava i nekadašnja zaštićena zona Ujedinjenih nacija u istočnoj BiH jula 1995. godine pala je u ruke Vojske Republike Srpske i generala Ratka Mladića.

Najmanje 8.372 dječaka i odraslih muškarca i 571 žena ubijeni su u masovnim egzekucijama pod Mladićevom komandom i po naredbi Radovana Karadžića koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio krivim za zločin genocida u Srebrenici.

Vezane vijesti

TUZLA