21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

Prijedlog sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan

Vijeće ministara BiH danas je na 31. vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdilo Prijedlog sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutarnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji ovog sporazuma.

Prijedlozi sporazuma i protokola bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju zakonom predviđenu proceduru, uz prijedlog da se za njihova potpisnika odredi ministar sigurnosti BiH.

Zaključivanjem ovog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprečavanja nelegalne migracije jer se sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriju ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Riječ je o iznimno važnom sporazumu za Bosnu i Hercegovinu, koja je posljednjih godina postala izrazito interesantna zemlja za ilegalnu migraciju na pravcu „balkanske rute“ u lancu zemalja preko kojih se odvija proces krijumčarenja osoba, opojnih droga, vozila i drugi vidovi organiziranog kriminala.

Prema utvrđenom Prijedlogu protokola nadležna tijela za primanje, podnošenje i obradu zahtjeva za readmisiju, kao i onih za tranzit, su Ministarstvo sigurnosti za Bosnu i Hercegovinu i Ministarstvo unutarnjih poslova za Islamsku Republiku Pakistan. Readmisija i prihvat državljana dviju država te tranzit stranaca odvijat će se preko međunarodnih zračnih luka u Sarajevu i Islamabadu.

Sporazum stupa na snagu 30 dana od datuma prijema posljednje obavijesti koju razmijene dvije države i okončanja interne zakonske procedure potrebne za njegovo stupanje na snagu. Protokol stupa na snagu istog dana kad i sporazum.

Vezane vijesti

TUZLA