10.5 C
Tuzla
04.03.2024.

Pripreme za obračun i isplatu jednokratne finansijske pomoći penzionerima

Usvojivši danas informaciju Federalnog ministarstva finansija o jednokratnoj novčanoj podršci penzionerima, Vlada FBiH je zadužila Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje da, na osnovu ukupnog broja penzionera, sačini finansijsku analizu neophodnih sredstva za njenu isplatu.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je da pripremi prijedlog podzakonskog akta kojim će biti definisana visina nužnih sredstava za isplatu jednokratne novčane podrške i modaliteti isplate po kategorijama penzionera, izuzeci od isplate, vremenski okvir isplate jednokratne novčane podrške penzionerima, kao i sva druga relevantna pitanja.

Zadužen je Federalni zavod PIO da Federalnom ministarstvu finansija podnese Zahtjev za unutrašnju preraspodjelu sredstava u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta FBiH za 2021. godinu. Ovo ministarstvo će, nakon što dobije ovaj zahtjev, donijeti rješenje o unutrašnjoj preraspodjeli sredstava.

Informacija za današnju sjednicu Vlade sačinjena je nakon što je  24. juna ove godine održan sastanak predstavnika Vlade FBiH i Saveza udruženja penzionera u FBiH, a s ciljem poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja penzionera u okolnostima pandemije COVID-19.

Budući da nisu ispunjeni zakonski uslovi za usklađivanje penzija, Vlada FBiH je,  u želji da pomogne najosjetljivijoj kategoriji stanovništva, a uvažavajući realne finansijske budžetske mogućnosti, ponudila podršku za prevazilaženje otežanog materijalnog statusa penzionera u vidu jednokratne finansijske podrške penzionerima koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, a penzije ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO, za sve kategorije osim za one koji ostvaruju najviše penzije, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vezane vijesti

TUZLA