10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Prosječna novinarska plata u BiH ispod prosjeka primanja u zemlji

Prosječna novinarska plata u Bosni i Hercegovini je ispod prosjeka primanja u zemlji, jedan je od podataka koji su prezentirani danas na online konferenciji o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u Srbiji i regionu, koju je organizirano Udruženje novinara Srbije (UNS).

Generalno, u BiH visina novinarske plate često zavisi od vlasničke strukture medija. U tom smislu, novinari koji rade u javnim servisima generalno su bolje plaćeni, te imaju bolje uslove rada u odnosu na one koji rade u medijima u privatnom vlasništvu.

Prema istraživanju UNS-a koje je prezentirano na konferenciji, u čijem radu su učestvovali i predstavnici Društva novinara BiH i Udruženja BH Novinari, u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini prosječna novinarska plata kreće se od 300 do 400 eura. U Hrvatskoj prosječna novinarska plata je u lokalnim medijima od 500 do 700 eura, štampi 750 do 1.000 i na nacionalnim televizijama između 900 i 1.000 eura. U Sloveniji je prosječna novinarska plata oko 1.300 eura.

U Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini je prosječna novinarska plata ispod prosjeka primanja u zemlji. Dok je, recimo, u Sloveniji prosječna novinarska plata iznad prosječne slovenačke plate.

Kada je reč o broju medijskih radnika, odnosno novinara u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i Makedoniji ne postoji zvanični podatak.

Kada je u pitanju BiH, kao najveći problemi istaknuti su nepoštovanje novinarske struke, slobode mišljenja, objektivnosti i istinitosti izvješavanja.

Dalje je istaknut loš materijalni status većine novinara i novinarki u BiH čija su primanja niža od državnog prosjeka, neadekvatna primanja u odnosu na obim posla, potpisivanje ugovora na određeno vreme i višegodišnji rad na crno.

Ekonomska zavisnost od poslodavca često se koristi kao oblik ucjene, a posljednjih godina sve je izraženiji i problem profesionalne (ne)solidarnosti među samim novinarima i vlasnicima medija.

Istraživanje je nastalo u okviru projekta “Biti novinar – Konferencija o ekonomskom položaju, društvenom statusu i radnim pravima novinara i medijskih radnika u Srbiji i regionu”. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Vezane vijesti

TUZLA