11.7 C
Tuzla
29.02.2024.

Radio klub ”Kreka” ove godine obilježava 70 godina: Kako je biti radio amater?!

Nova radio veza je uspostavljena. Bakir je šesnaestogodišnjak koji se priključio radio amaterima i do sada je završio obuku, dobio certifikat, a potom i uspostavio veze sa ljudima iz brojnih zemalja.

U ovoj oblasti me najviše facinira nekako radio veza na kratkom talasu sa ostalim zemljama. Svaki kolega iz druge zemlje ima poseban način rada koji je zanimljiv svakako. Pa većinom je bila Evropa, par veza sa Rusijom u azijskom dijelu. Ostvarivali smo vezu sa  Italijom, Njemačkom, Švedskom, Norveškom “- rekao je Bakir Isabegović, radio klub ”Kreka” Tuzla.

Radio amateri održavaju komunikaciju sa prijateljima ili sa potpunim strancima, te često pomažu svojim društvima da održe komunikaciju u kriznim situacijama. Dio ove priče još od 1981. godine je Zlatan Omerčić.

‘’Radio amaterizam je jako zarazan hobi. Kada se okuša prve veze… to uđe u krv i onda da vam je da napravite što više zemalja, što više pozivnih znakova, da u takmičenju budete što najbolji. Iz BiH jako puno stanica uzima prva mjesta u svijetu. Dobri smo zato što volimo to.” istakao je Zlatan Omerčić, radio klub ”Kreka” Tuzla.

Njihov značaj najbolje se ogleda u kriznim situacijama, a tokom rata dali su nemjerljiv doprinos. Spajali su pokidane veze, preko njih nakon nekoliko mjeseci po prvi put su se čuli majka i sin, kćerka i otac. U mirnodopskim vremenima radio amaterizam je odličan za uspostavljanje komunikacije sa ljudima iz svih krajeva svijeta.12.40

”Imao sam prijatelja u Venecueli sa kojim sam se svako večer čuo kada smo dolazili u klub i morali smo se pozdraviti kao da idemo ulicom i pozdravljamo se, postali prijatelji… pravi prijatelji.” dodaje Omerčić.

Radio klub Kreka postoji već 70 godina, a trenutno broji više od 100 članova. Radio amater ne može biti svako, potrebno je proći obuku i dobiti certifikat. No, sve je to moguće uz veliko interesovanje i ljubav. Tuzlanski radio amateri sada su dobili i određeno priznanje jer je osnovana služba radio amatera u sklopu Civilne zaštite. U slučaju bilo kakvih nepogoda i pucanja svih veza jedna će uvijek biti dostupna:

”Ova veza nikad ne puca, radio amaterska veza je uvijek stabilna.” – zaključuje Zlatan Omerčić, radio klub ”Kreka” Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA