10.5 C
Tuzla
01.03.2024.

Radost Bajrama nesebično podijelite sa svima

Nakon  svetog mjeseca Ramazana i 30 dana posta kroz kojeg su vjernici jačali iman, vjerovanje u srcima te nadajući se blizini i zadovoljstvu Stvoritelja svjetova, nastupa najdraži blagdan Ramazanski bajram. Muslimani širom svijeta bjram radicionalno dočekuju u krugu porodice uz bogatu trpezu koja se smtara nagradom za post I odricanje od hrane I pića za vrijeme ramazana, u ime stvoritelja. Blagdani su I prilika da se ojačaju dobri komšijski odnosi, te da se prevaziđu razmirice. Čestitajući vjernicima predstojeći bajram Reisu l ulema Husein ef. Kavazović istakao je važnost  zajedništva na našim prostorima, ali i značaj oprosta.

“Bajram je prilika da se okrenemo jedni drugima i da prevaziđemo teškoće koje nas otprećuju. Mi smo jedni drugim a najpotrebniji. Allah nam je dao sposobnost da možemo uvidjeti vlastite pogreške, te da ih priznamo sebi. Iskoristimo ove mubarek dane da oprostimo jedni drugima, da u svom bratu, komšiji vidimo dobrotu i ono što nas zbližava” naglasio je Husein ef. Kavazović, Reisu l ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Čestitku povodom Ramazanskog Bajrama uputio je i muftija tuzlanski Vahid ef Fazlović, ističući važnost nesebičnosti ali i strpljenja vjernika za obavljanje ibadeta u posebnim uslovima pandemije. Kao svjetli primjer nesebičnosti muftija tuzlanski naveo je ljekare i medicinsko osblje kojima je iskazao zahvalnost, na dugotrajnom i odgovornom bdjenju nad zdravljem građana, posebno u vrijeme prijetećih talasa pandemije kojoj je stanovništvo još izloženo.

“Želim se zahvaliti svima koji su pomogli da u uvjetima brojnih neophodnih ograničenja naše džematlije što potpunije obave ramazanske ibadete i dožive ljepotu ovog časnog mjeseca, kako u svojim kućama, tako i u džamijama. Allaha svemilosnog molim da  svim muslimanima i muslimankama primi njihove ramazanske ibadete i da ih poživi u sreći i zadovoljstvu. Zahvalni smo im na njihovoj odlučnosti Iiistrajnosti da zajedno sa svojim čestitim imamima jačaju duh našeg naroda i temlje naše domovine” dodao je Vahid ef. Fazlović, Muftija tuzlanski.

Vezane vijesti

TUZLA