10 C
Tuzla
26.02.2024.

Rast industrije u BiH i izvoza dobar temelj za ostatak godine

Industrijska proizvodnja u BiH početkom 2021. godine zabilježila je mjesečni rast, u najvećoj mjeri zbog veće proizvodnje električne energije, a treba se nadati da će pozitivni trendovi biti nastavljeni i tokom godine, stoji u objavljenom Redovnom ekonomskom izvještaju Fondacije “Friedrich Naumann”, koji su radili bh. ekonomski stručnjaci.

U izvještaju dalje stoji da je došlo i do rasta izvoza, što znači da se određeni dijelovi ekonomije ipak oporavljaju.

“BiH je u prvom kvartalu ove godine ostvarila rekordni izvoz, i to zbog značajne inostrane potražnje na tržištima EU za poluproizvodima, mineralima i sirovinama. Tako je izvoz u odnosu na prvi kvartal prošle godine povećan za 16,6 odsto”, navodi se u izvještaju.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar i jedan od autora izvještaja, kazao je za “Nezavisne” da podaci za prvi kvartal ove godine govore da će BiH u ovoj godini imati blagi rast ekonomije.

“Vjerovatno da ćemo kao država imati koristi od promjene geopolitičkih momenata u smislu da se EU odvaja od Dalekog istoka, što može biti profitabilno za našu državu”, kazao je Čavalić.

Ističe da im je bilo zadovoljstvo kada su radili analizu da je došlo do povećanja izvoza, ali, kako kaže, bilježi se rast industrijske proizvodnje za oko 10 odsto.

“Ovo su sigurno dobri temelji za ostatak godine te očekujemo turističku sezonu da nas dodatno izvuče u smislu rasta ekonomije koji očekujemo da bude oko tri odsto u ovoj godini”, kazao je Čavalić.

Naime, u izvještaju se navodi da je u odnosu na 2020. godinu došlo do povećanja naplate poreza i doprinosa u FBiH, iako iznos od 1,323 milijarde KM još nije na nivou 2019. godine – 1,348 milijarde KM, ali svejedno pokazuje da bi 2021. godina trebalo da bude godina oporavka.

U izvještaju dalje stoji da je prvi kvartal ove godine bio posebno izazovan za bh. ekonomiju jer je pandemija prouzrokovala brojne probleme, veći broj nezaposlenih osoba, rast cijena, budžetske nestabilnosti i, posljedično, naglašavanje političkih, socijalnih te naročito zdravstvenih kriza.

“Osnovni izazovi domaće ekonomije koji su proistekli iz prvog kvartala se odnose na treći val pandemije i njegove posljedice po domaću ekonomiju kakve su izostanak vakcina, kao i parcijalna zatvaranja ekonomije, lokdaun, poput onog u Kantonu Sarajevu. Ono što je posebno izazovno jesu negativni ekonomski trendovi, naročito u zemljama Evropske unije (EU). Ovi trendovi će imati izuzetne posljedice po ekonomiju BiH, što vjerovatno opravdava postojeću procjenu od 2,8 odsto rasta, oporavka u ovoj godini”, ističe se u izvještaju.

Naime, rezultati sprovedenog istraživanja u okviru izvještaja ukazuju da privredni subjekti u BiH ukupnu poslovnu klimu percipiraju kao nepodsticajnu, pri čemu ne vide da se ona nešto bitnije mijenja u posljednjih pet godina.

Posebno se ističu četiri prepreke koje su ispitanici prosječno ocijenili kao najveće, a to su parafiskalni i administrativni troškovi poslovanja, pravna nesigurnost i pravosuđe, javna uprava i poreske obaveze.

RTV SLON/Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA