15 C
Tuzla
20.05.2024.

Ratni komandant u Sarajevu Dragan Vikić oslobođen krivice za ratne zločine

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) u prvostepenoj presudi oslobodio je Dragana Vikića, ratnog komandanta Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (MUP RBiH) optužbi za ratni zločin u Velikom parku u Sarajevu.

Prema navodima optužnice, osam pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. godine bilo je zarobljeno iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Pripadnici JNA su, nakon zarobljavanja, dovedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u centru Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

Nakon ubistva, njihova su tijela sklonjena i odvezena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza.

U optužnici se navodi i da su djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.

Pored Vikića za ovaj zločin optuženi su i bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčića (ranije se zvao Senaid Čavčić).

Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio Sud Bosne i Hercegovine 13. januara 2017. godine, teretila je Uzunovića i Čovčića da su, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava ubili zarobljene pripadnike bivše JNA u Velikom parku u Sarajevu.

Vikića i Pušinu je optužnica teretila da su, kao nadređene osobe, znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti krivično djelo ubistva ratnih zarobljenika, te propustili da spriječe i preduzmu nužne i razumne mjere da počinioci budu kažnjeni.

Interpol je objavio i crvenu potjernicu za bivšim pripadnikom ratne jedinice “Ševe” Nedžadom Herendom, kojeg Tužilaštvo BiH također tereti za zločin u Velikom parku.

Osim za Herendom, Sud BiH je, na zahtjev Tužiteljstva, 20. marta raspisao potjernicu i za Edvinom Jusićem koji je, također, osumnjičen za zločin u Velikom parku.

Svi optuženi, koji su se pojavili pred Sudom BiH, u ovom slučaju su se izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

RTV Slon/slobodnaevropa.org

 

Vezane vijesti

TUZLA