15 C
Tuzla
24.02.2024.

RTV Slon: Novi projekat posvećen Tuzli, pratite youtube podcast „Tuzla calling“

RTV Slon, prateći interesovanja i želje naših vjernih čitatelja, gledatelja i slušatelja, zahvaljujući stalnoj komunikaciji koju ima sa svojom publikom, odlučila se na produciranje sasvim novog sadržaja u cijelosti posvećenog Tuzli. Od danas, svake srijede i petka na YouTube kanalu RTV Slon  potražite nove podcast epizode pod nazivom „Tuzla Calling!“ (Tuzla, zove!)

„Tuzla calling“ je novi video serijal iz 60 podacast epizoda. Svake sedmice podcast „Tuzla calling“ predstavit će vam novu priču. Narednih godinu dana mjenjat će se vaši domaćini i njihovi sagovornici, dokumentovati će fakte ali dijeliti i anegdote i pikanterije iz života grada.  Svake sedmice u podcastu „Tuzla calling“ bavimo se Tuzlom koju pamtimo, pričamo o tome gdje se nekada izlazilo, kako se živjelo, kako se družilo, koje se legende vežu za Tuzlu. Priča o Tuzli  prošla vremena oživljava za sve Tuzlake i Tuzlanke, nostalgičare, ma gdje god da su i gdje god da danas žive, kratki je opis podcasta koji upravo starta.

„Mjesecima radimo na razvoju novog sadržaja koji je zapravo nastao i koji je razvijan u stalnoj komunikaciji sa našom publikom, i evo danas, u 15 sati na našem YouTube kanalu premijerno objavljujemo prvu epizodu ovog super zanimljivog podcasta. Projekat je vrlo izazovan i vjerujemo da će privući vašu pažnju, onako kako je nas privukao i da tako kažem „usisao“ u sebe. Svojevrsni je odmak od svakodnevnice, nema politike, nema korone. Jednostavno, sa sobom donosi dah nekog prošlog vremena, šeszdesete, sedamdesete, osamdesete godine pa čak i Tuzla iz osmanskog perioda.“ kazao je Damir Đapo, glavni i odgovorni urednik RTV Slon Tuzla.

Epizode pronađite na našem YouTube kanalu i na našim društvenim mrežama.

Zašto podcast?

Posebno nas raduje činjenica da će ovaj projekat, upravo zato što je u formi podcasta biti dostupan svima, bilo kada i bilo gdje. Dovoljno je samo da imate interent konekciju ili wi-fi ili mobilnu internet mrežu i sadržaje epizoda možete pratiti kad god vi to želite, sa vaših mobilnih uređaja, tableta, laptopa, bez ograničenja, sasvim besplatno.

Svjesni da posebnu nostalgiju sa sobom nose naši prijatelji koji sada žive u zemljama regiona, Evrope kao i u prekoocenaskim zemljama, te da već godinu dana imamo različita ograničenja putovanja i kretanja, vjerujemo da će se ovom podcastu posebno radovati Tuzlanke i Tuzlaci diljem svijeta. 

Iz prve epizode izdvajamo:

Čvrsto vjerujem da nigdje na planeti ne postoji osoba koje ne voli svoj grad. Identifikujemo se sa sredinom iz koje smo potekli, ulicama na kojima smo napravili prve korake, urezuju su nam se prva sjećanja, prve tuge i radosti, nosimo ih sa sobom kroz život. Sjećanja na djetinjstvo, na mladost, na simpatije, na život, nekada sjetne nekada radosne, bez obzira gdje smo i šta smo, nosimo ih dok dišemo. I sva ta sjećanja i sva ta zbrka emocija u konačnici dobija zvuk čežnje omotane u nostalgiju za nekim drugim vremenima, nostalgiju za rodnim krajem, nostalgiju za samim sobom. I svi postajemo hroničari: hroničari ljubavi, odrastanja, sazrijevanja, hroničari života. No, čvrsto vjerujem da nigdje na planeti rodni kraj ne obilježava induvidualne živote kao kada je riječ o Tuzli. Ta nit života utkana u pet slova, postaje obilježje, posebnosti, drugačijeg, samo svog. Nigdje na svijetu ne postoji takva veza sa gradom kao što je veza Tuzle i Tuzlaka. Nigdje tolikog ponosa, tolike ljubavi, tolikog tersluka, jer Tuzla je solju određena. Zasoli, i miješa se u sve! To zrno soli, odredilo je sudbinu grada i sudbinu Tuzlaka. Bez Tuzle se ne može. Bez Tuzle se ne smije. Bez Tuzle se ne umije.

Jer Tuzla te zove, Tuzla te veže, jer Tuzli pripadaš.

Narednih godinu dana šetat ćemo Tuzlom, pričati njene legende, otkrivati njene tajne…. Partizan, Dom mladih,…sjetiti ćemo se velikih tuzlanskih fešti nekad i sad, Korzijade, Prvomajskih uranaka, Ilinčice i Kiseljaka… sjetiti ćemo se gurmanluka, preskakati ćemo preko kože, pričati ćemo priče o Anti Olovki i Dragi Džigari, listati ćemo fotografije, nazdraviti kod Ismeta Cvrlje, odmoriti u Aljinoj kafani, obići ćemo stare mahale i nova naselja, preći preko mostova, pozdraviti Kipove.  Oživjeti ćemo Rupu i Stelekt, pridružit ćemo im Masters i Papagaj, Stelu i Abecedu, sjetiti se kako je bilo kod Piketa ili u Bristolu, ili kod Dunde.

Bunit ćemo se kao husinski rudari, zasvirati ćemo koju i pokušati saznati šta je starije Gornja ili Donja Tuzla i koju je od njih opasala guja a gdje se zeleni meraja.

A da se vratimo u Tuzlu sad? Šta kažete? Može! Hodat ćemo i današnjom Tuzlom i pričat ćemo sa Tuzlacima. Otjerati ćemo nostalgiju i živjeti „Tuzlinim životom“. Onako ljudskim, tuzlanskim!

Epizode pronađite na našem YouTube kanalu i na našim društvenim mrežama, već od danas!

Vezane vijesti

TUZLA