20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

RTV SLON: Od trećeg novembra emitujemo sučeljavanja kandidata za gradonačelnike i načelnike u TK, učešće možete uzeti i vi!

Ove godine, čini se kao nikada prije, lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, prati jako puno nepoznanica i neizvjesnosti. Od imenovanja članova CiK-a BiH, prolongiranja održavanja izbora, finansiranja, pa sve do predizbornih kampanja i izbora u uvjetima epidemije Covid-19, ovi izbori zahtijevaju  posebnu pažnju cjelokupne javnosti. Posebno što ćemo se sa posljedicama pandemije, njenim refleksijama na ekonomiju, možda i ponajviše, suočavati u godinama koje slijede.

Svjesni važnosti i značaja iskazivanja demokratske volje građana, upravo zbog navedenog, s ciljem pravovremenog i objektivnog informiranja opće javnosti, RTV Slon kao privatna medijska kuća i društveno odgovoran medij, odlučila se na realizaciju zahtijevnog projekta, produciranja i emitiranja tv debata, odnosno sučeljavanja kandidata i kandidatkinja za gradonačelnike/gradonačelnice, načelnike/načelnice šest lokalnih zajednica iz Tuzlanskog kantona. Uvažavajući pravila CiK-a koji se odnose na rad elektronskih medija za vrijeme predizbornih kampanja te pravila Regulatorne agencije za komunikacije BiH, u narednim danima organizirat ćemo sučeljavanja za općine i gradove: Banovići, Kalesija, Lukavac, Srebrenik, Tuzla i Živinice (ranije usvojenom Odlukom da tv debate i sučeljavanje emitujemo abecednim redom).

Kroz sedam oblasti i tematskih cjelina, kandidati i kandidatkinje imat će priliku predstaviti svoje planove i programe, ali i izreći stavove o tome kojim putem, u naredne četiri, godine žele voditi svoje lokalne sredine.

Poseban dodatak tematskim cjelinama, planiran je za pitanja građana.

Naime, svim kandidatima i kandidatkinjama bit će postavljena „Pitanja +“ , odnosno tri pitanja koje ćete postaviti upravo vi.

Kako učestvovati u tv debati?

Svakog dana, od 19. oktobra do 24. oktobra putem naše facebook stranice, u komentarima, možete postavljati pitanja koja želite da postavimo u okviru sučeljavanja. Naime, svakog dana na www.rtvslon.ba i facebook stranici RTV Slon- Tuzla bit će objavljen tekst pod naslovom „Da sam načelnik/načelnica gradonačelnik/gradonačelnica na jedan dan, ja bih…“ prema rasporedu: ponedjeljak- Banovići, utorak- Kalesija, srijeda-Lukavac, četvrtak- Srebrenik, petak- Tuzla i subota- Živinice. Vaša pitanja postavljate u komentarima ispod teksta na facebook stranici RTV Slon-Tuzla, a vrijeme za postavljanje pitanja je za svaku sredinu jedan dan ili 24 sata.

Vaša pitanja bit će grupisana, te će odabrana najzanimljivija ili najinteresantnija, po tri pitanja za svaku lokalnu zajednicu, biti postavljena u okviru tv sučeljavanja.

Pitanja koja u sebi sadrže elemente govora mržnje, diskriminacije ili bilo koje vrste vrijeđanja po bilo kojoj osnovi, pitanja lične prirode, automatski će biti eliminisana.

Emitovanje tv debata

Emitovanje tv debata možete pratiti u televizijskom programu naše medijske kuće u periodu od 03.novembra do 08. novembra u prime time terminu od 21 sat, te online posredstvom našeg oficijelnog YouTube kanala u realnom vremenu putem linka.

Pozivamo vas da i ovaj put budete naši partneri, pozivamo vas da uzmete učešće, pozivamo vas da zajedno gradimo naše bolje sutra. Budimo odgovorni prema sebi i drugima, odluke su našim rukama!

Vezane vijesti

TUZLA