10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

RTV Slon u dječijem Covid odjeljenju: Do sada u bolnici boravilo preko 90 –tero djece

Da Korona virusa nisu pošteđena ni djeca pokazuje podatak Klinike za dječije bolesti UKC –a Tuzla kroz čije je COVID odjeljenje do sada prošlo više od devedesetero djece. Na sreću, većina djece uspješno je završila svoje liječenje, no strah i briga roditelja prvenstveno majki koje su boravile uz svoju bolesnu djecu nešto su što sigurno neće lako zaboraviti.

Ekipa RTV Slon posjetila je COVID odjeljenje Klinike za dječije bolesti i zabilježila iskustva ovih roditelja i njihovih malih boraca, ali i osoblja Klinike koje od početka pandemije pa do danas ima samo jednu misiju – održati kontinuitet liječenja svih pacijenata i pružiti im najbolju moguću zdravstvenu uslugu.

Djevojčica Lana koja boluje od virusa COVID-19 ima samo mjesec i petnaest dana. Njezina majka Jasna Omerašević s Lanom boravi na COVID odjelu Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Ova hrabra žena ne krije svoju zabrinutost, te navodi kako vjeruje nadležnim institucijama i ljekarima koji brinu o Lani. Za razliku od Lane Jasna nije pozitivna na virus COVID-19.  Klinička slika ove malene heroine trenutno je stabilna.

„Prije nekih sedam dana smo primijetili, ustvari osam, prve znakove kod bebe, promjene u raspoloženju, histeričan plač, nezadovoljstvo, pojavljivanje krkljanja u nosiću i pretpostavili smo, pošto je bila u dodiru s djedom koji se pokazao pozitivan da je stvar u COVID-u. Sljedeći pokazatelj je bio hladno tijelo i topla glavica, vrlo, vrlo topla glavica. Javili smo se na pedijatriju gdje smo odmah smješteni, urađeni su testovi, potrebne analize, utvrđeno je da je beba pozitivna.” – rekla je Jasna Omerašević, majka jednomjesečne Lane.

Lana nije jedina beba smještena u COVID odjeljenju klinike za dječije bolesti, al je reakcija ove majke pozitivan primjer djelovanja u slučaju pojave prvih simptoma bolesti, jer nažalost neka djeca dođu u zapuštenom stanju.  Trenutno u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla boravi troje djece sa svojim majkama, od kojih jedno ima težu kliničku sliku. O Lani, kao i drugoj djeci, oboljeloj od virusa COVID 19 uz ostalo medicinsko osoblje i ljekare brine i Lejla Osmančević, pedijatrica i v.d. načelnica Klinike za dječije bolesti Tuzla. U najvećem broju slučajeva u Klinici za dječije bolesti boravila su djeca dojenačke dobi, njih pedeset i troje, dok je bolničku pomoć zbog COVID –a trebalo 27 djece predškolske dobi. Prema riječima načelnice Klinike za dječije bolesti u Klinici je boravilo I 17 djece školske i adolescentske dobi.

“Od proglašenja pandemije  COVID-19 od 2019. godine prvog pacijenta kojeg smo imali hospitaliziranog na Klinici za dječije bolesti imali smo 2020. godine u augustu mjesecu i od tada pa do sada je kroz Kliniku za dječije bolesti COVID dječije odjeljenje prošlo 95 djece i 86 majki pratilja, također COVID pozitivnih.” – izjavila je načelnica Klinike za dječije bolesti Tuzla, Lejla Osmančević.

Djeca koja su boravila u Covid odjelu u Klinici za dječje bolesti Tuzla imala su blagu do srednje tešku kliničku sliku. U nekoliko slučajeva djeca koja su oboljela od virusa COVID-19 nisu imala simptome respiratorne infekcije. Sva djeca koja su hospitalizirana u COVID odjeljenju ove Klinike prošla su, na sreću, bez posljedica. Doktorica Osmančević poziva roditelje da se vakcinišu kako bi zaštitili vlastito zdravlje i zdravlje svoje djece.

“Evo ja koristim ovu priliku, idu praznici, idu blagdani, zaželjeli smo jedni drugih i poželjeli smo druženja, međutim moramo znati da ovaj virus i dalje je prisutan među nama. Trebamo se i dalje pridržavati svih ovih mjera, pridržavati se distance, jer nismo još uvijek izašli iz problema u kojem se nalazimo.” –  rekla je doktorica Osmančević.

Prilikom posjete Covid odjeljenju Klinike za dječije bolesti UKC –a Tuzla uvjerili smo se da virusa COVID-19 u nekim slučajevima nisu pošteđena ni djeca. Nadamo se da će malena Lana s početka naše priče, zajedno s drugom djecom koja su hospitalizirana u COVID odjelu Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla Novu 2022. godinu dočekati zdrava i sretna u svojim toplim domovima.

Pripremila: Samra Šakanović Prgić

 

Vezane vijesti

TUZLA