7 C
Tuzla
24.03.2023.

Rudari: Dobili smo odgovor koji smo trebali, nema stečaja!

Pokretanje stečajnog postupka u Rudniku uglja „Kreka“ u Tuzli i Rudniku mrkog uglja „Zenica“ glavni je problem sa kojim se suočavaju rudari u posljednjih nekoliko dana. Pored teškog posla, neizvjesnost je ono što dodatno otežava svaki radni dan.

Nama je svima u cilju da jednom dođe do prestanka ove agonije i stvarno treba ovi koji odlučuju o nama da prestanu donositi štetne odluke, koje nama u zadnje vrijeme nanose osim fizičkih i mentalnu bol. Da prestanu da nam vežu ruke i noge pa da nas otpužuju kako smo nepokretni i ne trčimo dovoljno brzo”, kazao je Amer Saletović, rudar Rudnika uglja ”Kreka” Tuzla.

Nakon saznanja o pokretanju stečaju u dva rudnika iz Koncerna Elektroprivrede BiH, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH tražio je izjašnjenje i Vlade o tom činu.

U odgovoru Vlade FBiH jasno se vidi da je EP BiH tražila saglasnost od Vlade FbiH za provođenje odluke o stečaju u rudniku uglja Kreka i rudniku mrkog uglja Zenica u Zenici i u odgovoru se jasno vidi da Vlada FbiH nije dala traženu saglasnosti za provođenje stečajnog postupka u navedenim rudnicima.“, kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Iz Elektroprivrede BiH ranije su istakli da stečaj mogu pokrenuti oni koji za to imaju zakonska ovlaštenja, odnosno ovlašteni stečajni dužnik, prokuristi i povjerioci. Iz Sindikata navode da, iako će pratiti ponašanje direktora i prokurista, stečaj ne dolazi u obzir.

Nema stečaja ja neću da pričam o tome ukoliko dođe, jer nema zato što imamo sindikat i imamo rudare. Ako znamo da je direktor postavljen od EP, a prokurista je radnik EP, danas su mogli proglasiti stečaj. Međutim, naš odgovor je takav i biti će takav da nema teoretske šanse da neko zatvori rudnik na način da proglasi stečaj ili stečajni postupak, kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika uglja ”Kreka” Tuzla.

Informacija o tome da samo rudnik Kreka ne posluje pozitivno i da je dužan više od 400 miliona KM, stvorila je dodatne probleme u Sindikatu i među rudarima. Iz Krekinog Sindikata naglašavaju da je taj dug neopravdan, jer je u posljednje 22 godine iskopano više od 45 miliona tona uglja.

Od toga smo preko 40 miliona dali za TE po cijenama od 36 do 50 KM i da smo samo za deset KM povećali cijenu imali bi preko 400 miliona KM. Naša sredstva koja oni vode kao dug su deponovana kod vlasnika i nemojte nas praviti budalama.“ rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika uglja „Kreka“.

Amer s početka priče, rudar je sedamnaest godina. Nada se da neće doći do zatvaranja rudnika. Ako se to ipak desi, siguran je da će deblji kraj izvući više od hiljadu rudara, koji će se tada naći na ulici.

POSLJEDNJE DODANO