7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Rudari rudnika “Kreka” neće ostati bez zdravstvene zaštite

„Niti jedan rudar, niti njegov član porodice do 30. juna ove godine neće ostati bez zdravstvene zaštite“, rekao je, na današnjem sastanku sa predstavnicima Rudnika uglja „Kreka“, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, dodajući da je, s druge strane, obaveza Rudnika da iznađe način da, u skladu sa mogućnostima koje diktira i trenutna situacija, uplaćuje svoje obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja.

„Nažalost činjenica je da su, zbog neredovnog izmirivanja svojih obaveza, Rudnici Kreka prouzrokovali problem i utjecali na poslovanje Zavoda tokom prvog kvartala ove godine. Ipak Vlada i Zavod zdravstvenog osiguranja TK imaju razumijevanje za situaciju kojoj se Rudnici nalaze, te ćemo sa svoje strane nastojati da pomognemo da Kreka prevaziđe situaciju i krene putem zdravijeg poslovanja. Time će prvenstveno pomoći sama sebi, ali i zdravstvenom sistemu“, kazao je premijer Hodžić.

I pored brojnih izazova i neriješenih pitanja koja opterećuju odnos Vlade TK i Rudnika Kreka današnji dogovor stvara pozitivno okruženje i ukazuje na mogućnost iznalaska rješenja od kojih bi benefite imali i Rudnici i Kanton. Predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Zuhdija Tokić je u svoje i u ime svih rudara Kreke izrazio zahvalnost premijeru Hodžiću, Vladi Tuzlanskog kantona i Zavodu zdravstvenog osiguranja za iskazano razumijevanje i brzu reakciju.

„Mi smo jučer upoznali premijera sa evidentnim problemom nemogućnosti ovjeravanja zdravstvenih knjižica rudarima Kreke i već danas smo imali sastanak i riješili ovaj problem. Rudarti Kreke su dobili mogućnost da oni i članovi njihovih porodica nastave liječenje. Rudnici Kreka nisu ni bježali od svoje obaveze plaćanja doprinosa, ali trenutna situacija u određenoj mjeri onemogućavala izvršenje tih obaveza“, kazao je predsjednik Tokić izražavajući nadu i očekivanje da do ovakvih situacija više neće dolaziti.

 

Vezane vijesti

TUZLA