7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Sa učesnicima ‘Marša mira’ krenula i potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović jutros je sa učesnicima “Marša mira” iz Nezuka krenula u koloni put Srebrenice, gdje će 11. jula biti obilježena 26. godišnjica genocida počinjenog 1995. godine.

Kako je kazala obraćajući se učesnicima ovogodišnjeg Marša, to je način da svoje žrtve pamtimo, odamo im počast, svima koji su nestali i koji su ubijeni u genocidu.

– Naša budućnost mora biti zasnovana na sljedećem, genocid i sve ono što se desilo u Srebrenici i Podrinju ne smijemo zaboraviti, ne samo radi nas, nego i radi budućih generacija. Naše opredjeljenje je mir, gradnja boljeg i sretnijeg života, ali nikada da zaboravimo ono što je bilo – podvukla je Mahmutbegović.

Učesnike su ispratili i premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić sa ministrima Zvjezdanom Karadžinom, Unom Harčin i Fedahijom Ahmetovićem.

Kolektivno pamćenje Srebrenice je uslov borbe protiv zaborava ljudskog dostojanstva, zla nacionalističkih ideologija, borbe protiv trijumfalizma genocida, poručio je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

– Izuzetno dostojanstven način na koji se odaje počast žrtvama Srebrenice i jako je emotivno i teško. Ovih dana cijeli svijet treba da zašuti – kazala je ministrica pravosuđa u Vladi TK Una Harčin.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA