23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Salkić: Knjiga ‘Bazična gastroenterologija i hepatologija’ namijenjena zdravstvenim profesionalcima

Knjiga “Bazična gastroenterologija i hepatologija” autora prof.dr.sc. Nermina Salkića bit će promovisana večeras u Tuzli, a radi se o kapitalnom djelu iz oblasti gastroenterologije, hepatologije, te digestivne endoskopije i ultrazvuka.

– Knjiga je nastala iz potrebe s obzirom da na našem podneblju, ne samo u BiH nego i šire, trenutno ne postoji knjiga koja bi približila osnove gastroenterologije i hepatologije, endoskopije i ultrazvuka onima kojima primarno polje u medicini nije gastroenterologija, dakle svim ostalim zdravstvenim djelatnicima – izjavio je prof.dr.sc. Salkić za Fenu.

Prema njegovim riječima, knjiga je enciklopedijski obrađena u smislu da su praktično sva znanja iz gastroenterologije i hepatologije uključena u njen sadržaj kao i odabrani dijelovi iz digestivne endoskopije i ultrazvuka, tako da bilo koji zdravstveni profesionalac, čitajući ovu knjigu, može dobiti sva osnovna znanja iz te oblasti.

Recenzenti knjige ujedno će večeras biti i njeni promotori, a to su prof.dr.sc. Milenko Bevanda, prorektor za biomedicinske znanosti Sveučilišta u Mostaru i Šef Odjela gastroenterologije i hepatologije SKB Mostar, prof.dr.sc. Goran Hauser, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof.dr.sc. Srđan Đuranović, načelnik Gastroenterološkog odelenja Klinike za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Srbije, Beograd, te prof.dr.sc. Ivica Grgurević, pročelnik Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu KBD Dubrava, Zagreb.

Govoreći o saradnji sa kolegama iz regiona, prof.dr.sc. Salkić je podsjetio da je u jeku korone 2020. godine objavio prvu knjigu “Praktična digestivna endoskopija” koja je obuhvatila 26 autora iz cijelog regiona. Zbog covida nije bilo uslova za njenu promociju, ali je knjiga postigla značajan uspjeh.

– Na temeljima tog incijalnog zamaha nastala je i ova knjiga iako sam je pisao sam. Kao i svako dobro djelo morate imate vrhunske eksperte koji će taj tekst pregledati i dati sugestije, korekcije i učiniti ga boljim i kvalitenijim. Potrudio sam se da pronađem ljude koji su vrhunski eksperti u regionu, svaki iz svoje podoblasti gastroenterologije i hepatologije kako bi dali dodatni doprinos knjizi – istakao je prof.dr.sc. Salkić.

Dodao je da je knjiga pisana više od dvije godine i da je podijeljena praktično anatomski, od bolesti jednjaka, želudca, dvanaestopalačnog crijeva, pa do bolesti debelog crijeva. Sadrži također dva odvojena poglavlja koja se bave endoskopijom i ultrazvukom.

– Način na koji je pripremljena je vrlo moderan i knjiga posjeduje određena rješenja koja je čine interaktivnom uzimajući u obzir da živimo u digitalnom dobu. Uz svako poglavlje uključen je QR kod koji čitatelj može skenirati svojim mobitelom gdje mu se otvara zadnji relevatni vodič iz te oblasti tako da svako može dodatno da proširi svoja znanja – naveo je autor knjige.

Prof.dr.sc. Nermin Salkić je specijalista interne medicine, subspecijalista gastro
– enterohepatologije, te redovni profesor Medicinskog fakulteta u Tuzli. Trenutno je uposlen
na Odjelu gastroenterologije i hepatologije UKC-a Tuzla.

Promocija knjige „Bazična gastroenterologija i hepatologija“ bit će održana večeras u ateljeu Ismeta Mujezinovića sa početkom u 19.00 sati.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA