23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Saopštenje Kluba zastupnika SD BiH u Skupštini TK

Saopštenje Kluba zastupnika SD BiH u Skupštini TK prenosimo u cjelosti:

Klub zastupnika Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine u Skupštini TK javno pita premijera Kadriju Hodžića i članove „ekspertne“ Vlade, šta ste u proteklih dva mjeseca konkretno uradili u borbi protiv pandemije, osim sto ste ugostiteljima zabranili da rade kada su trebali nešto zaraditi i uveli policijski sat u 21 sat.

 

Premijer je u svom ekspozeu prilikom preuzimanja vlasti od strane nove skupštinske većine predvođene SDP-om i Kukićevom PDA u nulti prioritet stavio borbu protiv pandemije corona virusa i ekonomskih posljedica od iste.

Medutim, u dosadašnjem djelovanju vidjeli smo samo zatvaranje ugostiteljskih objekata u periodu oko 8. marta i uvođenje policijskog sata u 21 čas, iako nije proglašeno stanje nesreće na području Tuzlanskog kantona.

Javno pitamo kako se ljudi ne mogu zaraziti u redovima ispred poslovnica Zdravstvenog osiguranja TK dok u ogromnim gužvama čekaju da ovjere knjižicu ili recimo u sportskim kladionicama, a u ugostiteljskim objektima poslije 21 čas mogu?

 

Zašto skupštinska većina nije podržala inicijatvu Kluba SDBiH da se za 2 miliona KM iz suficita od prošle godine urgentno nabave vakcine za najrizičnije grupe građana Tuzlanskog kantona?

Nama je jasno, a i građanima je sve jasnije da je ključni priritet nove „ekspertne“ Vlade podjela plijena i nezakonita „sječa glava“ kako to po kuloarima sami vole nazivati. Dobro je što još niste uspjeli smijeniti iskusne kadrove u zdravstvenim ustanovama koji su se već do sad poprilično, u vrlo teškim i nezahvalnim uslovima snašli u borbi protiv pandemije.

Tražimo od Vlade konkretne mjere kako u borbi protiv širenja corona virusa tako i u borbi protiv ekonomskih posljedica u privredi i to prije svega u ugostiteljskom sektoru kojem je gotovo potpuno zabranjen rad.

 

Vezane vijesti

TUZLA