21.7 C
Tuzla
04.07.2022.

Sattler iznenađen dinamikom ispunjavanja evropskih uslova u Ukrajini, u BiH nedovoljno učinjeno

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je u Banjoj Luci da će Bosna i Hercegovina postati članica EU, ali da evropski partneri nisu zadovoljni brzinom ispunjavanja uslova.

Tokom posjete carinskoj laboratoriji Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Sattler je za ovu sedmicu najavio važan sastanak ministara 27 zemalja Unije čija će tema biti Bosna i Hercegovina. On se nada dobrim signalima iz Brisela.

Šansu za BiH u ovoj sedmici vidi i u kontekstu uočljivih geopolitičkih promjena, odnosno agresije Rusije na Ukrajinu jer “svi znamo da se svijet promijenio 24. februara”.

– Član 49. daje pravo svakoj zemlji Evrope da zatraži status kandidata. Ukrajina počinje ispunjavati uslove, ja sam bio iznenađen, oni su u ratnom stanju ispunili set antikoruptivnih zakona. Kandidatski status je dobar signal za ljude, 40 miliona, koji se bore za svoju zemlju, porodice, slobodu svih nas. BiH je aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uslovi, učinjeno je malo. Istovremeno, dobili smo vise pisama od Slovenije, Hrvatske, koje žele da se pomogne BiH, to je i moj posao da zagovaram za BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima – Sattlerove su riječi.

Tražiti kandidatski status je jedno, a drugo je šta podnosilac zahtjeva nudi Evropskoj uniji, dodao je. Napretka na bosanskohercegovačkom evropskom putu je bilo, ali ipak nedovoljno, rekao je također šef Delegacije EU u BiH te bh. političarima poručio da iskoriste vrijeme budući da izbora ima još tri mjeseca.

U ovoj prilici, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula je u izjavi novinarima naglasio evropsku pomoć toj upravi i ulaganje 35 miliona eura za uređenje graničnih prijelaza BiH.

Osim što je u Banjoj Luci posjetio Upravu za indirektno oporezivanje u BiH, Johann Sattler je otvorio postavku na otvorenom “Mali sajam velikih mogućnosti”. To je predstavljanje 15 bosanskohercegovačkih uspješnih kompanija podržanih od Evropske unije.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO