15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

Scholz pozvao zemlje Zapadnog Balkana na rješavanje međusobnih problema

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je u četvrtak, na početku susreta na vrhu zemalja zapadnog Balkana u sklopu Berlinskog procesa, kako ove zemlje pripadaju u Europsku uniju te ih je pozvao na rješavanje međusobnih problema.

“Europa je potpuna samo sa zemljama zapadnog Balkana. Ove zemlje su dio slobodnog i demokratskog dijela Europe”, rekao je njemački kancelar na početku samita koji se održava u Berlinu.

On je dodao kako se na blagostanje i sigurnost ovih zemalja ne može promatrati odvojeno od ostatka Europe.

Scholz je istodobno naglasio kako napori za integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU moraju biti intenzivirani.

“Naša je zadaća da obećanje ulaska u EU i ispunimo”, rekao je njemački kancelar, javlja Hina.

On je, posebice u sjeni aktualne situacije u Europi i ruske agresije u Ukrajini, pozvao zemlje ove regije da prebrode međusobne sukobe.

“Agresija na Ukrajinu nas prisiljava da budemo složni i obranimo slobodu Europe”, rekao je njemački kancelar.

Istodobno je pohvalio napredak u međusobnoj suradnji zapadnobalkanskih zemalja koji je, između ostalog, doveo i do potpisivanja sporazuma o međusobnom priznavanju osobnih iskaznica, te fakultetskih i strukovnih diploma.

“To vas još više približava europskim standardima”, rekao je Scholz.

Od izazova koji stoje pred zemljama zapadnog Balkana i Europske unije Scholz je spomenuo i nereguliranu migraciju te je pritom posebice istaknuo potrebu usklađivanja viznog sustava zemalja regije s onim Europske unije.

Posljednjih dana je bilo upućeno mnogo kritika na račun Srbije koja je ukinula vize za neke zemlje poput Indije nakon čega je porastao broj tražitelja azila iz ove zemlje u Njemačkoj i zapadu Europe.

Na sastanku, uz predsjednike vlada zemalja zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, sudjeluju i premijeri zemalja EU-a koje prate ovaj proces.

Potpisivanju sporazuma će prisustvovati i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Konferencija završava danas poslijepodne.

Berlinski proces je diplomatska inicijativa povezana s budućim proširenjem Europske unije, koju je pokrenula bivša njemačka kancelarka Angela Merkel s ciljem unapređivanja veza između zapadnog Balkana i zemalja Europske unije te poboljšanja regionalne suradnje na tom području.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA