-0 C
Tuzla
22.04.2024.

SDBiH: Komunalnu naknadu ukinula je Skupština, a ne pojedinci iz Gradskog vijeća

Na inicijativu poslanika u Skupštini TK Smaje Mandžića koju je podnio 14. februara, nakon što je završena skupštinska procedura, na posljednjoj sjednici Skupštine TK, usvojene su izmjene i dopune Zakona o komunalnoj djelatnosti, čime je data mogućnost ukidanja komunalnih naknada za vlasnike stambenih prostora i garaža. No ono što je izrevortiralo SDBiH jeste da se inicijativa za ukidanje komunalne naknade pojavila na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla.

„Zato što je 8.7.2020. donesen Zakon kojki sam ja na današnji dan potpisao i uputio prema Službenom glasniku i taj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja i ne predstavlja nikakvu volju bilo kog pojedinca, gradonačelnika, investicionog menadžera, bilo kojeg vijećnika, nego je to zakonska obaveza da se mora uskladiti akt niže pravne snage sa zakonom“, izjavio je Žarko Vujović, predsjednik GO SDBiH i predsjedavajući Skupštine TK. 

Vujović je naglasio da građani TK, vlasnici stambenih i garažnih prostora nisu dužni plaćati komunalnu naknadu, te da svi oni koju su već pltatili komunalnu naknadu od trenutka stupanja na snagu Izmjena i dopuna zakona o komunalnim djelatnostima imaju pravo tražiti povrat novca.

Mirel Mešković, vijećnik SDBiH u Gradskom vijeću Tuzla osvrnuo se na posljednja dešavanja u vezi sjednice Gradskog vijeća Tuzla koja je održana putem zoom aplikacije a na kojoj, kako tvrdi, opoziciji nije usvojena nijedna tačka dnevnog reda niti jedan amandman na rebalans budžeta.

„Nije nam jasno zašto sjednica nije mogla da se održi u nekom adekvatnom prostoru gdje bi se ispoštovale sve mjere zaštite kad znamo da se sjednice Skupštine kantona održavaju uz sve mjere zaštite. Davali smo prijedloge da se sjednica održi u BKC – u, u pozorištu, na stadionu Tušanj ili na bilo kakvom drugom adekvatnom prostoru ali it o je glast odbijeno“, kazao je Mešković. .

Onemogućavanjem opoziciji da predlaže teme građani Tuzle ostali su uskraćeni za odgovore na važna pitanja poput izvještaja o stanju pandemije korona virusa i utrošku budžetskih sredstava, poručeno je iz SDBiH.

Vezane vijesti

TUZLA