15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

SDPBiH – Koordinirana saopštenja SDA i IZ u BiH samo su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji

Socijaldemokratska partija BiH (SDPBiH) smatra da ‘saopštenja SDA Centar i Islamske zajednice u BiH povodom jučerašnje izjave Igora Stojanovića predstavljaju izvrtanje teza i zlonamjerno tumačenje izjave izvan konteksta’. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

” Igor Stojanović niti jednom riječju nije suprotstavljenim predstavio vjerske identitete u odnosu na nacionalni. Naprotiv, iz izjave je jasno da je namjera bila naglasiti da je posao državnika i državotvornih politika biti jednako dostupnim svim građanima i stati u zaštitu svih jednako, neovisno o vjerskom ili drugom identitetu.

Podmuklo je i nečasno spočitavati islamofobiju Igoru Stojanović, borcu Armije RBiH koji je u ratu stao u odbranu sarajevskih džamija i crkava rame uz rame sa svojim sugrađanima, braneći ih od fašistoidnih mrzitelja. Koordinirana saopštenja SDA i IZ u BiH samo su potvrda istinitosti Stojanovićevih tvrdnji da nacionalizmi potpomognuti izmanipuliranim religijskim organizacijama čine sve da pripadnicima manjinskih zajednica ogade život u multietničkim sredinama, samim tim urušavajući biće bosanskohercegovačke države – stoji u saopćenju SDP-a.

Umjesto da stanu u zaštitu i promiču prava pripadnika manje zastupljenih grupa, kako navode iz SDP-a, obilježavanje kao islamofoba boraca za Bosnu i Hercegovinu koji su ostali, čuvali i branili domovinu i svakim svojim djelom potvrđivali posvećenost tom cilju, dokaz je destruktivnosti površnog politikantstva onih koji koriste vjeru za političko razračunavanje.

– Dobro bi bilo da Islamska zajednica u BiH iskaže svoj stav o tome smatra li se korumpiranje izabranih zastupnika, blokiranje funkcionisanja države zarad očuvanja vlasti, korištenje iftara kao predizbornih skupova, korištenje lažnih diploma, pozivanje na vjeru kako bi se osigurale političke beneficije i niz drugih sličnih javnih praksi pohvalnim i poželjnim ili pokuđenim i nedopuštenim djelom? Znamo, odgovor nećemo dočekati.

Islamsku zajednicu pozivamo da se bavi vjerskim životom muslimana, što joj je temeljna zadaća, a ne progonom vještica. Što se SDP-a tiče, čvrsto stojimo iza Igora Stojanovića i nećemo dozvoliti da njegovo blaćenje prođe prešućeno – saopćeno je iz SDP-a.

Vezane vijesti

TUZLA