7 C
Tuzla
01.03.2024.

Siguran dom za oko 36.000 izbjeglih i rasljenih osoba

U okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) više od 11.300 korisničkih porodica ili gotovo 36.000 osoba u četiri partnerske zemlje dobilo je sigurne domove, čime je okončano njihovo dugotrajno raseljenje, istaknuto je na završnoj konferenciji u okviru realizacije tog programa.

Konferencija je okupila predstavnike iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, zemalja koje su udružile napore u implementaciji programa čiji je cilj doprinos rješenju raseljavanja stanovništva iz 1990-ih na području bivše Jugoslavije.

Provedbu programa je podržala šira međunarodna zajednica sa ukupno 294 miliona eura. Evropska unija je najveći donator sa oko 238 miliona eura bespovratnih sredstava, dok su bilateralni donatori obezbijedili 56 miliona eura.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić u ime partnerskih zemalja izrazio je zahvalnost donatorima koji su pomogli realizaciju tog značajnog  projekta u regiji koji je omogućio da se mnoge porodice smjeste u svoj dom. Dodao je da se nada da će se putem kreditnih sredstava koja BiH potražuje riješiti i stambeni problem četiri hiljada porodica koje se trenutno nalaze u kolektivnom centru.

Pomoćnica generalnog direktora Agencije za razvoj i saradnju (SDC) Švicarske Andrea Studer kazala je da se radi o bitnom projektu za regiju u okviru koga se ispoljila velika predanost i saradnja različitih zemalja.

– Još imamo posla pred nama i bitno je ostati posvećen i blisko sarađivati kako bismo završili ono što još nije završeno. Pored toga želim naglasiti koliko je bitna zaštita ljudi i poštovanje ljudskih prava kao i integracija izbjeglica i povratnika u društvo, da im damo perspektivu i omogućimo bolju budućnost – dodala je Studer na konferenciji za medije.

Implementaciju projekta pratila je i Razvojna banka Vijeća Evrope (CEB) čiji je viceguverner Tomaš Boček rekao da su ponosni što su bili dijelom ovog regionalnog stambenog programa.

-Naša uloga u ovoj inicijativi uklapa se u našu misiju promovisanja socijalne kohezije u Europi, misije koju smo preuzeli osnivanjem prije 67 godina. Iskoristili smo ogromno znanje koje imamo u vezi socijalnog stanovanja i više od deceniju smo upravljali sa približno 300 miliona eura donatorskih sredstava i pratili partnerske zemlje u realizaciji tog regionalnog stambenog projekta – rekao je Boček.

Zahvaljujući predanosti i naporima svih RSP partnera, kako je dodao, taj program je donio trajnu promjenu u životima onih kojima je to bilo najpotrebnije tako što su obezbijedili sigurne domove za otprilike 36.000 ljudi. RSP je bio instrument koji im je pomogao da povrate dostojanstvo i optimizam za budućnost.

– Posebno bih htio da se osvrnem na predstavnike donatora RSP-a, Evropsku uniju prije svega kao najvećeg donatora, ali isto tako i SAD, Njemačku, Norvešku, Švicarsku, Italiju, Tursku, Luksemburg, Španiju, Kipar, Češku, Rumuniju, Mađarsku i Slovačku na njihovoj predanoj podršci tokom protekle decenije. Jasno je da se ti napori nisu samo materijalizirali u obliku hiljada domova, već isto tako u obliku velike regionalne mreže razmjene znanja koja će nadživjeti ovaj proces – naveo je Boček.

Ovaj projekt, kako je rekao šef Misije OSCE-a u BiH Brian Aggeler, pokazuje kako se unatoč izazovima može postići napredak rješavajući problem sa situacijom raseljeništva koji je nastao nakon konflikta koji se desio devedesetih.

– Pružili smo potrebnu pomoć porodicama koje su živjele u teškim uslovima. Regionalni stambeni program nikada nije izgubio iz vida svoj početni cilj, a to je da pomogne najranjivijim izbjeglicama i raseljenim osobama u regiji da riješe svoje stambeno pitanje – istakao je Aggeler.

Pri tome su, kako je dodao, zagovarali da se osigura održivost povratka i lokalna integracija povratnika. To uključuje omogućavanje pristupa socijalnoj zaštiti, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju i zaposlenju.

-Misija OSCE-a u BiH je opredijeljena nastavku pomoći odgovornim vlastima kako bi osigurali da povratnici i raseljeni imaju pristup socijalnim i ekonomskim pravima kako stoji u Daytonskom mirovnom sporazumu, kao i u cilju stvaranja svjetlije budućnosti za sve građane ove zemlje – dodao je Aggeler.

RSP, kako je rekla Anne-Marie Deutschlander u ime UNHCR-a, dokazao je da se prepreke mogu prevazići tamo gdje postoji politička  politička opredijeljenost i odlučnost.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA