6 C
Tuzla
25.09.2022.

Sindikat državnih službenika traži potpisivanje kolektivnog ugovora i povećanje osnovice za plaće

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u Institucijama Bosne i Hercegovine održao je danas protest na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred zgrade državnih institucija.

Predsjednik tog sindikata Salih Karčić je kazao novinarima da danas organiziraju sedme u nizu proteste s istim ciljem kao i prethodnih šest.

– Ništa se ne mijenja, obnavljamo svoje zahtjeve. Tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora. Mi smo jedina država u Evropi gdje nije potpisan kolektivni ugovor između poslodavca i zaposlenih u državnim institucijama – naveo je Karčić.

Kazao je da je osnovica za obračun plate 535 KM, napominjući da je to osnovica iz 2009. godine.

Napomenuo je da je u 2009. godini potrošačka korpa bila 1.400 KM, a u augustu ove godine je iznosila 2.900 KM.

– Možete zamisliti, s našim primanjima, kako preživljavaju zaposleni u institucijama – naveo je Karčić.

Istaknuo je da su poslali zahtjev Vijeću ministara BiH, koje je njihov poslodavac, da im dodijeli 100.000 KM kako bi podijelili 100 KM socijalne pomoći najuguženijima u državnim institucijama u cijeloj državi.

– Nikad se poslodavac nije oglasio ni očitovao, niti je poduzeo bilo šta po tom pitanju. Vidimo u medijima kako RS i Federacija BiH dijele socijale pomoći zaposlenima u državnim institucijama. Međutim, na držvnom nivou toga nema – kaže Karčić.

Naglašava da im od 2009. godine, praktično, nisu povećane plaće.

– Na sceni je projekat urušavanja državnih institucija – zaključio je Karčić, te dodao da je 120 uposlenika od Nove godine napustilo državne institucije.

Izvor: RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO