7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

SIPA zbog sumnje u korupciju uhapsila dvije osobe u Živinicama

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je danas direktora Rudnika mrkog uglja (RMU) “Đurđevik”, kao i jednog općinskog službenika, zbog sumnje u zloupotrebe položaja, davanje i primanja dara, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović kazao je za BIRN BiH da su, u okviru akcije kodnog naziva “Jafa”, na području Tuzlanskog kantona uhapšene dvije osobe.

“U toku su pretresi objekata koje osumnjičeni koriste na području Živinica”, rekao je Miladinović.

Kako je rečeno, uhapšeni su, između ostalog, osumnjičeni za udruživanje radi činjenja krivičnih djela zloupotrebe položaja, davanja dara i drugih oblika koristi, te primanja dara i drugih oblika koristi.

BIRN-u BiH nezvanično je, iz izvora upoznatog sa istragom, potvrđeno da su uhapšeni direktor RMU-a Samir Suljić te jedan općinski službenik.

Prema izvještaju “Elektroprivrede BiH”, zaključno s novembrom 2020. godine RMU “Đurđevik” dugovao je više od 44 miliona konvertibilnih maraka (KM). Samo za doprinose za zdravstveno osiguranje radnika, RMU “Đurđevik” do tog perioda dugovao je više od dva miliona konvertibilnih maraka.

Kantonalni sud Tuzla je krajem 2019., nakon prvostepenog postupka, bivšeg direktora RMU-a “Đurđevik” Adnana Šabića osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina. U istom procesu, izrečene su i kazne zatvora od po tri godine za Esada Hodžića, bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika, i Nermina Alića, bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi “Junuzović-kopex” Lukavac, te novčana kazna u iznosu od 100.000 KM firmi “Junuzović-kopex” Lukavac.

Optužnica ih je teretila za krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlašćenja, a vezano za nabavku i prodaju veće količine dizel-goriva u Rudniku tokom 2006. godine.

Vezane vijesti

TUZLA