16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Slovenija udarila na džep bosanskohercegovačkih studenata

Bh. studenti koji odluče da studiraju u Sloveniji od ove godine moraju na bankovnom računu imati iznos od 5.000 evra da bi dobili privremenu dozvolu boravka u ovoj zemlji.

Ranije je za dobijanje privremene dozvole boravka radi studija bilo dovoljno garantno pismo roditelja ili staratelja, koje dokazuje dovoljno sredstava za boravak studenta u Sloveniji, ali izmjenom ovog zakona to više nije tako, te se od studenata traži da tokom cijele godine studija na računu imaju ovaj, za bh. standarde, ne tako mali iznos. Iznos sredstava koji budući student mora imati na računu, ukoliko želi dobiti boravišnu dozvolu, iznosi najmanje 402,18 evra mjesečno, a to za 12 mjeseci iznosi 4.826,16 evra, za godinu dana unaprijed.

Da će zbog izmjena u proceduri dobijanja privremene boravišne dozvole najviše trpjeti slovenačko visoko obrazovanje, upozorila je i Studentska organizacija Slovenije (ŠOS).

“Kao što je slučaj sa slovenačkim studentima, mi takođe branimo i pravo stranih studenata u Sloveniji da studiraju i želimo privući najperspektivnije studente, koji će poboljšati slovenačko visoko obrazovanje i, nadam se, slovenačko tržište rada”, rekao je Andrej Pirjevec, predsjednik ŠOS, za RTV Slovenije.

U Studentskoj organizaciji Slovenije su istakli da iz dostupnih podataka nije moguće zaključiti da strani studenti u Sloveniji ne bi bili samostalni ili nesposobni brinuti se o svom socijalnom položaju znatno drugačije od slovenačkih studenata i da bi zbog toga morali pokazati 5.000 evra na računu.

Strani studenti u Sloveniji imaju jednak pristup pravu na subvencioniranu hranu, prevoz i smještaj, te mogućnost obavljanja studentskih poslova, kao što je slučaj sa slovenačkim studentima.

Izmjene i dopune Zakona o strancima, kojima se pooštravaju uslovi za boravak stranaca u Sloveniji, stupile su na snagu prošlog četvrtka.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA